會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 網主部落 > 老闆

主題工具 分享
舊 2009-10-15, 03:13 PM   #1
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin
預設 老闆

老闆希望我兼任代理商管理工作,最近他親自教我應該怎樣做 ...... 他說代理商業績好就要讚讚他們、業績倒退就要「客氣地」給于對方適當的壓力。還教我與代理商的溝通技巧、要我多些與他們溝通,建立互信關係;最重要是讓代理商知道公司緊張他們、願意支持他們。

旦白說,若我是代理商,我會覺得這公司很煩,只不過是合作伙伴,但事事要作出交代,我會覺得這種公司不遵重我!我喜歡自由,我不喜歡和別人報告、不喜歡交代。

但原來我是另類份子,我不喜歡的,並不代表所有人也不喜歡 ...... 我覺得不遵重的,在別人眼裡反會視為一種重視、一種支持。怪不得我朋友不多,也找不到願意去愛我的人,我真的不會做人。
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-16, 04:23 AM   #2
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO
預設 回覆: 老闆

尊重, 信任同溝通係人同人之間最重要既元素
無論係朋友,同事,家人定愛人之間
都唔可以缺少.
希望你學得到 + 學得好

我反而要學下唔信人啦,哈哈!

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-16, 09:34 AM   #3
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: admin
老闆希望我兼任代理商管理工作,最近他親自教我應該怎樣做 ...... 他說代理商業績好就要讚讚他們、業績倒退就要「客氣地」給于對方適當的壓力。還教我與代.....

其實,我同你既諗法一樣.....................

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-18, 05:15 PM   #4
本站網主 男

admin的頭像

LEGO,
可能你唔知, 其實我同你一樣, 呢十年欠我錢既總數應該夠我買一、兩架車!
男又有、女又有 ......
近年少了「朋友」, 所以我有錢o左 !!

我乃狂,
咁我地幾o岩傾 bor !!
快 d 買相機, 一齊出來影相啦, 讀o左唔練習唔得 ga
舊 2009-11-01, 04:14 AM   #5
Mud
高級會員 男

Mud的頭像

註冊日期: 06-01-13
資產: 2539 金幣
發Yahoo!訊息給 Mud

引用:
(貼文1)
  ....
  坦白說,若我是代理商,我會覺得這公司很煩,只不過是合作伙伴,但事事要作出
交代,我會覺得這種公司不遵重我!我喜歡自由,我不喜歡向別人報告, 不喜歡交代。
  ....

若我是代理商, 則我不只覺得你公司煩, 而是非常反感到近乎要反面的地步! 正如
你說, 代理商同你公司是合作伙伴, 地位平等, 但你老闆竟當他們是雇員和下屬, 擺出
一副"你靠我才有飯吃, 所以你必須聽我話"的嘴臉!
  你老闆當然有他過人之處, 但如此乞人憎, 則無可否認是一大缺點! 須知有風不可
駛盡li(巾里), 不懂尊重人必令自己吃虧!

Mud的自我介紹希望結識45歲以上女朋友; 40歲以上也可.
Mud離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-11-02, 09:48 AM   #6
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
LEGO,
我乃狂,
咁我地幾o岩傾 bor !!
快 d 買相機, 一齊出來影相啦, 讀o左唔練習唔得 ga

暫時G10都夠玩,而且無錢買相機。雖然早兩日同個fd 去練影相借佢部500d 0黎玩個感覺真係好正,好似點影d 相都靚,但我想儲多d 錢去創業多過買相機0係而家尼個時間。

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
舊 2009-11-02, 03:24 PM   #7
本站網主 男

admin的頭像

我個 blog 要搬去 kissfizz 做個人 blog 啦 !!

創業多一萬同少一萬既分別不大, 用一萬買部 DSLR 玩啦!
舊 2009-11-03, 09:30 AM   #8
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
我個 blog 要搬去 kissfizz 做個人 blog 啦 !!

創業多一萬同少一萬既分別不大, 用一萬買部 DSLR 玩啦!

但最慘我而家想儲多一萬都難.......

舊 2009-11-03, 10:29 AM   #9
資深會員 女

Cday的頭像

註冊日期: 07-11-08
資產: 48692 金幣
發短訊息給 Cday

引用:
作者: 我乃狂
但最慘我而家想儲多一萬都難.......
點解你咁大使??

Cday的自我介紹一個喜歡藍天白雲的宅女
Cday離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-11-03, 10:34 AM   #10
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: Cday
點解你咁大使??

唔係我大使, 係我搵得少......

舊 2009-11-03, 10:46 AM   #11
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:
唔係我大使, 係我搵得少......
你應該有月薪一萬以上啦.

舊 2009-11-03, 11:01 AM   #12
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
你應該有月薪一萬以上啦.

但要上繳中央,同埋自己生活,邊有得剩呀......

舊 2009-11-03, 11:10 AM   #13
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:
但要上繳中央,同埋自己生活,邊有得剩呀......
一個月剩唔剩到三千?

舊 2009-11-03, 11:24 AM   #14
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
一個月剩唔剩到三千?

我計過同count 過, 我一個月係應該剩到3k,但未計交一年5k 既insurance, 亦可能突然有額外支出。 尼3個月我好似無錢剩咁,但我唔知點解, 好在我本身每日都mark 低我d 錢去0左邊,但我未得閒睇返d record....

舊 2009-11-03, 11:46 AM   #15
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:
我計過同count 過, 我一個月係應該剩到3k,但未計交一年5k 既insurance, 亦可能突然有額外支出。 尼3個月我好似無錢剩咁,但我唔知點解, 好在我本身每日都mark 低我d 錢去0左邊,但我未得閒睇返d record....
一年有三萬幾剩. 你想攪乜生意?

舊 2009-11-03, 11:48 AM   #16
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
一年有三萬幾剩. 你想攪乜生意?

唉, 但我仲有兩個月就一年la, 我都見唔到有3萬幾......

魚蛋檔......

舊 2009-11-03, 11:48 AM   #17
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:

買部機唔係問題. 鏡頭先係大問題.....

舊 2009-11-03, 11:51 AM   #18
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:
唉, 但我仲有兩個月就一年la, 我都見唔到有3萬幾......

魚蛋檔......
年尾有雙糧??

放貴利....

舊 2009-11-03, 11:55 AM   #19
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
年尾有雙糧??

放貴利....

無呀.........

得3萬幾要放夠60厘先得wow!!

舊 2009-11-03, 12:14 PM   #20
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:
無呀.........

得3萬幾要放夠60厘先得wow!!
有無bonus 呀?

等多一兩年, 裝備下自己再創業都未遲.

唔見你係kissfuzz 出現既??

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟