會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 告示/意見 > 意見調查:想做網主嗎?

主題工具 分享
舊 2008-10-06, 02:49 PM   #1
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin
Icon12 意見調查:想做網主嗎?

舊會員會知道 CUeasy 係幾年前有個「會所」, 「會所」其實係只係開多一個新版...... 不過該版"版主"可以自由改動版面 design, 甚至招收會員加入或踢走會員 ...... 基本上同現在既 xanga 或者其他 Blog 差唔多 ...... 分別只係「會所」屬於討論區類, Blog 屬於留言板類。由於 xanga / Blog ... 甚至 facebook 太流行, 所以我一直唔想開相似既「會所」function .....

不過我有一個新 idea ...... 就係租多一個 Server 分俾會員自己做網主啦!本來我想用番 CUeasy Server, Share 番所有會員資料, 但咁會對 CUeasy 主體做成沉重負擔, 所以最後決定都係用一部新 Server!

好處係:
1. 會員可自己管理會員系統
2. 會員可自己設計自己網站 (會用最流行既 Discuz)
3. 會員可自己定網規, 版規, 設定版主、名銜、會藉
4. 會員可裝自己喜歡的 Plug-in 例如:網上商店、遊戲、虛擬形象等
5. 會員可自己申請 Google Ads / 開網上商店賺錢 (CUeasy 不會抽佣金)
6. 對 CUeasy.com 來說係可以吸引到一 d CUeasy.com 一直吸引唔到既網友加入。
7. 對 CUeasy.com 來說會有一個網站發展至一個社區, 集合更大力量發展 CUeasy.com
8. 對 CUeasy.com 來說係可以分流, 減低主 Server 既負擔, 減少死機。

壞處係:
1. 會員要額外付費 (基本收費約 $50 一個月, 做得好的話可以靠 Google Ads 賺返)
2. 會員不能共享 CUeasy 內的會員資料庫, 收會員要靠自己努力
3. 變相將 CUeasy.com 拆骨, 有可能分站比 CUeasy 主站做得更好, 最後分站脫離 CUeasy 社區

有興趣做網主既人請留言, 亦歡迎各位提供意見。若此計劃受歡迎, 等 CUeasy.com 完成 「e-cash 系統」後就開始實行 ; 否則此計劃會無了期押後。
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-06, 03:59 PM   #2
中級長老 男

步驚雲的頭像

註冊日期: 06-05-30
資產: 40289 金幣
發短訊息給 步驚雲
預設 回覆: 意見調查:想做網主嗎?

要離做乜..仲要5草野

步驚雲的自我介紹本能驅使我制裁社會中的敗類

步驚雲離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-06, 04:16 PM   #3
高級會員 男

信天翁的頭像

註冊日期: 04-12-02
資產: 756 金幣
發短訊息給 信天翁
Icon46 回覆: 意見調查:想做網主嗎?

好像好無謂,不如有番會所仲好
就算會所可能要收費

信天翁的自我介紹一隻想飛但不會飛的信天翁
信天翁離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-06, 06:29 PM   #4
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: 信天翁
好像好無謂,不如有番會所仲好
就算會所可能要收費

上面解釋了點解唔整「會所」 ...... 而且「會所」功能根本比唔上一個 Blog, 甚至 Facebook ......

「分站」功能比較強, 你想點整就點整!呢個計劃主要係俾想試下自已開壇或整商店既人用, 所以大部份會員都唔會有咁既興趣。我希望「分站」可以發展出 CUeasy.com 發展唔到既內容 ...... 例如:專做寵物網、美容網、甚至一間網上時裝店也可以, 總之要將適合既網主聯合起來, CUeasy.com 就可以由一個網站變成一個大型社區。「分站」能夠跨國發展就更加好啦 ...

「分站」計劃唔屬於 CUeasy 既必要計劃, 現在只係睇下有無人有興趣參與。而建立網站既既技術問題, 我會提供協助。
舊 2008-10-06, 06:37 PM   #5
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

個domain 係自己名定係有cueasy 尼個terms 0係度?
幾多mb?
一個月流量quota 幾多?
同cu 比速度差幾遠?
MySQL可以起幾多個db?

隨口問問, 別無他意

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-06, 09:53 PM   #6
貴賓會員 男

小小新的頭像

註冊日期: 06-10-09
資產: 928058 金幣
發短訊息給 小小新 發 MSN 訊息給 小小新

引用:
作者: admin
上面解釋了點解唔整「會所」 ...... 而且「會所」功能根本比唔上一個 Blog, 甚至 Facebook ......

「分站」功能比較強, 你想點整就點整!呢個計劃主要係俾想試下自已開壇或整商店既人用, 所以大部份會員都唔會有咁既興趣。我希望「分站」可以發展出 CUeasy.com 發展唔到既內容 ...... 例如:專做寵物網、美容網、甚至一間網上時裝店也可以, 總之要將適合既網主聯合起來, CUeasy.com 就可以由一個網站變成一個大型社區。「分站」能夠跨國發展就更加好啦 ...

「分站」計劃唔屬於 CUeasy 既必要計劃, 現在只係睇下有無人有興趣參與。而建立網站既既技術問題, 我會提供協助。
雖然你話會所功能比唔上facebook/blog...但係多人鍾意呢樣野喎@@

呢個idea有少少無謂...又唔share到d會員...仲要都係討論區既形式...
自己design又煩...如果有d人覺得做呢d野唔煩...咁自己開個網都得啦~
唔駛用呢類附屬既service @@
小小新離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-07, 12:49 PM   #7
高級會員 男

信天翁的頭像

發短訊息給 信天翁

引用:
舊會員會知道 CUeasy 係幾年前有個「會所」, 「會所」其實係只係開多一個新版...... 不過該版"版主"可以自由改動版面 design, 甚至招收會員加入或踢走會員 ...... 基本上同現在既 xanga 或者其他 Blog 差唔多 ...... 分別只係「會所」屬於討論區類, Blog 屬於留言板類。由於 xanga / Blog ... 甚至 facebook 太流行, 所以我一直唔想開相似既「會所」function .....

不過我有一個新 idea ...... 就係租多一個 Server 分俾會員自己做網主啦!本來我想用番 CUeasy Server, Share 番所有會員資料, 但咁會對 CUeasy 主體做成沉重負擔, 所以最後決定都係用一部新 Server!

好處係:
1. 會員可自己管理會員系統
2. 會員可自己設計自己網站 (會用最流行既 Discuz)
3. 會員可自己定網規, 版規, 設定版主、名銜、會藉
4. 會員可裝自己喜歡的 Plug-in 例如:網上商店、遊戲、虛擬形象等
5. 會員可自己申請 Google Ads / 開網上商店賺錢 (CUeasy 不會抽佣金)
6. 對 CUeasy.com 來說係可以吸引到一 d CUeasy.com 一直吸引唔到既網友加入。
7. 對 CUeasy.com 來說會有一個網站發展至一個社區, 集合更大力量發展 CUeasy.com
8. 對 CUeasy.com 來說係可以分流, 減低主 Server 既負擔, 減少死機。

壞處係:
1. 會員要額外付費 (基本收費約 $50 一個月, 做得好的話可以靠 Google Ads 賺返)
2. 會員不能共享 CUeasy 內的會員資料庫, 收會員要靠自己努力
3. 變相將 CUeasy.com 拆骨, 有可能分站比 CUeasy 主站做得更好, 最後分站脫離 CUeasy 社區

有興趣做網主既人請留言, 亦歡迎各位提供意見。若此計劃受歡迎, 等 CUeasy.com 完成 「e-cash 系統」後就開始實行 ; 否則此計劃會無了期押後。

你要收費的話相信好難吸引到人啦

引用:

可惜我冇時間呢
而且舊會員買少見少

舊 2008-10-07, 05:23 PM   #8
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO

自由度愈高, 代表管理愈複雜..
cu未必有人有咁多時間精力

and..
無得share會員既database
咁點解唔自己另外起過個??

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-07, 11:26 PM   #9
高級會員 男

信天翁的頭像

發短訊息給 信天翁

引用:
作者: LEGO
自由度愈高, 代表管理愈複雜..
cu未必有人有咁多時間精力

and..
無得share會員既database
咁點解唔自己另外起過個??
問題在於連舊會員都流失,正如你所說cu未必有人有咁多時間精力,
Server又點樣可以分配人手而又吸引到新會員呢?

舊 2008-10-08, 04:10 AM   #10
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO

引用:
作者: 信天翁
問題在於連舊會員都流失,正如你所說cu未必有人有咁多時間精力,
Server又點樣可以分配人手而又吸引到新會員呢?

oh.
我諗你誤會左我意思了

我意思係
既然無得share會員database
咁點解仲要拎$出黎做cu既分站,
而唔索性自己起過個網?

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 09:59 AM   #11
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: 我乃狂
個domain 係自己名定係有cueasy 尼個terms 0係度?
幾多mb?
一個月流量quota 幾多?
同cu 比速度差幾遠?
MySQL可以起幾多個db?

隨口問問, 別無他意

要用 Sub-Domain
500MB - 1000MB
無限流量
速度要睇整體人流
MySQL 係 Share

舊 2008-10-08, 10:48 AM   #12
總版主 男

cybergrasses的頭像

註冊日期: 04-12-04
資產: 22786 金幣
發短訊息給 cybergrasses 發 ICQ 訊息給 cybergrasses 發 MSN 訊息給 cybergrasses

我有興趣... 不過,你有冇得將你所認識的野, 都教下我

當我係一個唔識整網頁的人咁教的話。

cybergrasses的自我介紹打從十八後,我的個人理念係 : 千金散盡還復來
因為我深信 : 天生我才必有用 ....

就算我可能只係一舊叉燒咁笨
======================
就到廿八,我的個人理念係 :
吃得苦中苦
嗒糖易過人

百忍可成金,我要學做有魅力的大男人

cybergrasses離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 11:17 AM   #13
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: LEGO
oh.
我諗你誤會左我意思了

我意思係
既然無得share會員database
咁點解仲要拎$出黎做cu既分站,
而唔索性自己起過個網?

信天翁 / Lego,

你地高估了做網站既容易程度, 咁多年來, 我唔知見過幾多有心人做過幾多個廢網出來。若果無一定既 Marketing 經驗, 再勁 d 既 IT 人一樣係事倍功半。

我肯借個名 & 宣傳空間出來, 我要冒好大風險 ...... 分站係完全獨立運作, 所以分站有可能攪得好過主站, 若攪得太出色, 好可能對方會脫離 CUeasy。

至於有無人想 ? um ...... 版主都唔夠人啦, 仲招網主就更難 ...... 不過世事無絕對 ge, 凡事唔去嘗試又點知無 ?!

P.S.
我自己 Marketing 都唔係好, 所以 CUeasy 及唔上好多網站 ......

不過我對 Marketing 呢樣野真係好想借題發洩一下不滿, 其實我係好憎好憎好憎一些黑箱作業既美國式 Marketing ... 有 d 會好似 Buffet Club 果類用傳銷方式, 銷售手法係轟炸您唔俾你有時間去考慮。另一類係大家都唔覺既 yahoo / google / facebook, 佢地唔會俾一 d 清清礎礎既規則你去遵守。我絕對係守規則, 高服從性既人, 但面對一 d 無規則既規則, 我真係無所適從 ...... 究竟底線係邊? 我係守規則既人唔代表我願意成為一個公仔、一件網上裝飾任人舞, 我只係想清礎對方既底線, 再係對方空間上建立盡可能大既私人空間 ...... 但我可以點做? 我真係唔知, 我只知我唔可以用盡對方。

以上既公司都好成功 ..... 但我好憎, 自然唔想學, 所以我既 Marketing 係失敗的。
舊 2008-10-08, 11:24 AM   #14
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: cybergrasses
我有興趣... 不過,你有冇得將你所認識的野, 都教下我

當我係一個唔識整網頁的人咁教的話。

當然會!我希望大家可以彼此交流下心得。

好似我上文所講, 我憎既野唔去做, 你可以去做, 因為值得去做。

但 ...... 呢個 topic 都只係「意見調查」, 會否一落實仲未定, 要睇下有幾多人有興趣先再決定!
舊 2008-10-08, 11:54 AM   #15
總版主 男

發短訊息給 cybergrasses 發 ICQ 訊息給 cybergrasses 發 MSN 訊息給 cybergrasses

引用:
當然會!我希望大家可以彼此交流下心得。

好似我上文所講, 我憎既野唔去做, 你可以去做, 因為值得去做。

但 ...... 呢個 topic 都只係「意見調查」, 會否一落實仲未定, 要睇下有幾多人有興趣先再決定!

如果只有一個人有興趣... 你會准許嗎 ?

cybergrasses的自我介紹打從十八後,我的個人理念係 : 千金散盡還復來

吃得苦中苦
嗒糖易過人

舊 2008-10-08, 01:39 PM   #16
資深會員 男

註冊日期: 06-02-04
資產: -293 金幣
發短訊息給 LIONEL

你以「好處」「壞處」「風險」做你此舉既理由,理由好難令人接受。你既idea既特點列得幾精,可見得你係啲有心眼既人,再講個WebApp既Admin權響你手度,想要脫離,你講笑嗎?除非你係啲無心眼到好似某個「以物換物」個網主咁,連啲重要既控制權都放晒俾人,仲搞到十幾萬數俾請返黎既人落格。

你咁早將啲特點例為「好處」定「壞處」,方會惹人微言,因為有啲人亦都唔係蠢。究竟係「好處」定係「壞處」好難斷定,尤其係「脫離cueasy」果一點。如果每月俾咗$50係得到你既支援,最後個網落係人地度,對人地黎講咪係好處囉。如果每月俾$50,用咁多心思做咁多嘢,最終仲要被過橋抽板,果啲「好處」對於人地黎講只係「幌子」。

香港做得掂果兩個forum都係屬於同一個老闆所擁有。果兩個forum既義務板主,都係一啲無技能貢獻既板主。有技能貢獻既就例外,身份都比較特殊。forum所得既廣告收益都係以分拆形式分拆俾有技能項獻既人。至於個老闆既做事手法同你而家既分別…呢個你自己推斷。個老闆有錢分拆俾人,但係分拆既數額太孤寒,所以搞到俾啲所謂既Partner彈。

如果你係想搵Partner,或只係想搵輔助你既人,就由大家既「好處」「壞處」做出發啦。之前果啲所謂既「好處」同「壞處」既用語改咗佢啦。

LIONEL的自我介紹妹妹的哥哥,
我愛我的妹妹yankibob。

此文章於 2008-10-08 02:29 PM 被 LIONEL 編輯.
LIONEL離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 03:31 PM   #17
本站網主 男

admin的頭像

cybergrasses,

唔得!我想做社區, 而唔係真係想把 CU 分開。

LIONEL,
我係上文講過我喜歡守規則, 有人列出 1 -100 出來俾我用, 那1 -100 就係我最大既活動空間 ...... 我最憎係 d 大網以 "唔好太大" 呢 d 字做規則, 令我由守規則既會員變了攪事分子!究竟何為大 ? 你個標準 ? 我個標準 ? 咩標準 ?!

所以我先列出一 d 底線, 俾人思考自己有幾多空間 & 做到 d 咩野!

我的確係諗住唔要 Discuz 既控制權, 你係 Server 既 A/C 可以自由加 E-mail & Datasbase, 所以我先話我有風險 & 收益歸對方。基本上你當係出去租 Web Hosting, 我用開既 Web Hosting 若要做 Forum 500MB 都要 $99 啦, 再加埋有個中型網站 CUeasy 肯借個名你用, 送埋你永久廣告, 其實好著數下咖!若你有心搞, 開網上商店都唔錯。

我開出咁既條件, 我自己當然唔係傻, 亦都唔係當人傻 ...... 只係做了 CUeasy 咁多年, 其實由我再做落去永遠都只會係咁上下。反而交俾其他人做, 話唔定俾我遇到 d 高手可以令 CU 有更大突破 ...... 雖則有被起飛腳風險, 但分站網主等於我既學生, 佢加 d 咩, 做 d 咩, 點推廣我都會好清礎, 分站就等於我既良性競爭對手, 我相信 CUeasy 亦會進步 ...... 其實講到尾係我有自信唔會俾分站超前。

不過世事無絕對既, 若有人一早立壞心場, 收埋 d 絕招, 一心等我幫佢起o左步, 儲了班會員先走, 咁最後我當然會係輸家啦!

但正常來說會係相贏既局 .... $50 玩下ja, 一個 dinner 都唔止啦, 而且 Google Ads 真係搵得番咖 ...... 問題係你贏到既野, 你自己覺得值得嗎 ? 會不會因小失大 ?

仲有, 你對你自己成為網主有自信嗎 ? 我真係見有唔少人攪 d 垃圾Forum出來, 甚至有 d 比較掂既中型網主又學人攪交友 Forum, 結果一樣摺埋。你有信心突圍而出 ?

P.S.
哈哈 .... 呢個時代講清礎風險好, 我驚我好似中銀咁俾人告詐騙, 講明先, 你個 Forum 無人去, 我一定唔負責咖!投資涉及風險!
舊 2008-10-08, 03:48 PM   #18
總版主 男

就算我一個人搞都不等於不能將個社區分離。因為始終個狀態就係附屬關係嘛。

我想將我的概念等要同你傾傾.. 如果傾得成先實行都可以。

吃得苦中苦
嗒糖易過人

此文章於 2008-10-08 03:55 PM 被 cybergrasses 編輯.
舊 2008-10-08, 03:53 PM   #19
資深會員 男

註冊日期: 06-02-04
資產: -293 金幣
發短訊息給 LIONEL

你而家講咗你深入既諗法,同埋同cu互有得益既地方,比之前明確好多。
確實搞個網真係應該要有班底,自己一個做到萬能型又真係幾辛苦,好小人咁有心機咁做。
不如你講下你「憎做/唔想做」既嘢係啲咩?定還是有邊part你最唔想掂?

LIONEL的自我介紹妹妹的哥哥,
我愛我的妹妹yankibob。

此文章於 2008-10-08 04:05 PM 被 LIONEL 編輯.
LIONEL離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 04:11 PM   #20
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

老實講, 用sub-domain 但又分獨立會員真係有點兒無謂。既然用得sub domain 好多人都理所當然認為佢係cu 既一部份。

我覺得就租0個個0黎講佢係無保障0架,因為我做過d 乜,d code 點寫, 成個application 點做出0黎你根本係完全睇得到,就算租0個個跳槽,你都可以用寫輪眼copy 曬la

雖然$50一個月有咁既條件都係好吸引,但第2 d 人會衡量第2 方面(如頭先講0個d),lionel 都講萬能型都係好辛苦,而做web application d 人最唔掂我相信反而唔係做個application 出0黎,而係security。 cu 過往都有俾人搗亂既記錄,點樣確保租0左之後難發生尼d 事?

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟