會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 文化時事 > 金錢世界 > 假如,外資走人的話~~目標12000點~~~

主題工具 分享
舊 2008-10-08, 05:27 PM   #21
中級長老 男

henrychu820405的頭像

註冊日期: 06-12-26
資產: 3392 金幣
發短訊息給 henrychu820405 發 ICQ 訊息給 henrychu820405 發 MSN 訊息給 henrychu820405
預設 回覆: 假如,外資走人的話~~目標12000點~~~

引用:
作者: ar110sp
今日跌1300點收市 ~ ^^;;;;

其實,講真今日,千三點唔算多~~起碼比我預期小啦~~

henrychu820405的自我介紹畫人畫虎難畫骨。知人口面不知心
henrychu820405離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 05:41 PM   #22
初級長老 男

ar110sp的頭像

註冊日期: 08-07-30
資產: 4367 金幣
發短訊息給 ar110sp 發 MSN 訊息給 ar110sp

您都係業界人士 ~ ?!

ar110sp的自我介紹林伯伯 !!!

ar110sp離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 06:04 PM   #23
中級長老 男

發短訊息給 henrychu820405 發 ICQ 訊息給 henrychu820405 發 MSN 訊息給 henrychu820405

引用:
您都係業界人士 ~ ?!

不是不是啦~~~~只是都有玩開,業餘人士

henrychu820405的自我介紹畫人畫虎難畫骨。知人口面不知心
舊 2008-10-08, 09:03 PM   #24
資深會員 女

Cday的頭像

註冊日期: 07-11-08
資產: 48692 金幣
發短訊息給 Cday

引用:
作者: henrychu820405
你始終唔明我想講咩,............
我是話,世界經濟變差,你同我都改唔到,唔理香港人點慘都好,一樣無用,
你講得對又點,會因為你「覺得」香港有些人「好慘」,用你的「念力」可以改變?
不能!!對於一些你無能力去改變的事,你可以做咩?成日想點慘點慘,「想」來有咩用,先想下點解去改變「自已」的現況,才再去想別的吧,你要幫人,都要你有能力,中國有「先安家,後定國」,連自已都未搞得好,就想去幫人未免太天真,想幫人,要先幫自已,到自已有能力才去想想你點幫人吧!
對一些你改不到的事去怨怨怨~~~有咩用,重要是,點改點做~~~
在這個post同你講這個話題,講真,而是題外話了,但我想你明白!

什麼才是實際可以做的事,不要只得「希望」和「夢想」~~~
Ur idea is very Individualism. But the society cannot be run in that way. And that's mean the government needs to provide help & welfare to people with difficulties. So they can get through the difficult period, until the economic environment improves. Government and some organizations can provide relieves financially, but also advices, coordinations and trainings. Furthermore, government can introduce policies and regulations to help the business environment and thus reduces unemployment.

So far, I keep talking about government. Please keep this in mind, government and individuals in the society are not separated entities. Individuals like u n me have the responsibility to participate in the social, economic & political processes.

Sure, just one person cannot change the economic downturn by "will" n "dreaming". However, individual can express his ideas, opinions n reflect the situations to policy makers through political means. This is the basic idea of Democracy. Only looking after oneself n let the government itself fixes the problem is an outdated idea.

Donate ur time n maybe some money to organizations that help the less fortunate is another way. The idea isn't we should support "lazy worms", but help them to get back on track as soon as possible.

I'm young, but not ignorant.

Cday的自我介紹一個喜歡藍天白雲的宅女
Cday離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 11:09 PM   #25
中級長老 男

引用:
作者: Cday
Ur idea is very Individualism. But the society cannot be run in that way. And that's mean the government needs to provide help & welfare to people with difficulties. So they can get through the difficult period, until the economic environment improves. Government and some organizations can provide relieves financially, but also advices, coordinations and trainings. Furthermore, government can introduce policies and regulations to help the business environment and thus reduces unemployment.

So far, I keep talking about government. Please keep this in mind, government and individuals in the society are not separated entities. Individuals like u n me have the responsibility to participate in the social, economic & political processes.

Sure, just one person cannot change the economic downturn by "will" n "dreaming". However, individual can express his ideas, opinions n reflect the situations to policy makers through political means. This is the basic idea of Democracy. Only looking after oneself n let the government itself fixes the problem is an outdated idea.

Donate ur time n maybe some money to organizations that help the less fortunate is another way. The idea isn't we should support "lazy worms", but help them to get back on track as soon as possible.

I'm young, but not ignorant.

如果你應為這是Individualism,講真,我唔介意的,你不無知,但你唔夠「現實」~
我講的「現實」是什麼,我都唔知你明唔明到,不過點都好啦,這個話題上,講真,我覺得無必要講討論下去了,因為最起碼,大家的理念不同(加上最重要我唔想睇英文,用中文歡迎再次討論),所以某程度上要討論會有排討論的,當然,同你講左咁耐,大家也只是善意的交流一下~~點都好啦~~~~在4這題目中,我最希望講的是「未來股市」的動向~~THX

舊 2008-10-10, 11:38 PM   #26
中級長老 男

2002/2003 歐美經濟的 index

果時經濟好好多,現在..........

dows : 7200
ftse : 3200
dax : 2200

以上只供參考,部份內容轉貼

舊 2008-10-11, 12:04 AM   #27
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin

Dows 又大 drop ......

小小都彈唔起 ~~
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-11, 12:58 AM   #28
中級長老 男

vix升到去73.33,都真的幾得人怕

舊 2008-10-11, 01:03 AM   #29
中級長老 男

Baltic Dry Index (BDI) -282 2221

無眼睇~~~

舊 2008-10-11, 01:10 AM   #30
中級長老 男

引用:
作者: admin
Dows 又大 drop ......

小小都彈唔起 ~~
其實都估唔到無啦啦插得咁快咁勁~~~

睇住個市插下去,個人無貨都怕怕地~~~

此文章於 2008-10-11 01:17 AM 被 henrychu820405 編輯.
舊 2008-10-15, 10:59 PM   #31
中級長老 男

話說上年,全球一起大升,個個開心到呢~~~~連次按出來都唔Q理~~~一樣照升上32000,到了今時今日,環境之差真的不敢想像,近期全世界一起救市,升了2-3日又開始跌了,是回吐?是技術反彈?無人知。

但是從心理角度上,各行業唔會話一救市就即時業務變好,當差的數據還是報導出來,隹們便會想,救市有用嗎?救得到嗎?

所以,市況應該唔會升到幾耐,後市首先還要看看數據如何(廢話),另外,各行業的CDS CDO等等幾時到期(留意),一到期就要還錢,無錢還就CALL 客還,一要還錢就要套現,個個套現就PPPP街~~

所要要小心一點點呢大家,無貨的可以留意低位,有貨的看看自已有無能力守,否則就有賺就先放了好過,好過心驚驚咁~~~

(PS:死啦,好想入貨,好手痕~~~)

舊 2008-10-26, 01:43 AM   #32
中級長老 男

引用:

所以,市況應該唔會升到幾耐,後市首先還要看看數據如何(廢話),另外,各行業的CDS CDO等等幾時到期(留意),一到期就要還錢,無錢還就CALL 客還,一要還錢就要套現,個個套現就PPPP街~~

都話,只會越來越多野爆出來@@~~~
有排玩~_____~

舊 2008-10-26, 02:06 AM   #33
初級長老 男

ar110sp的頭像

發短訊息給 ar110sp 發 MSN 訊息給 ar110sp

引用:
都話,只會越來越多野爆出來@@~~~
有排玩~_____~
到左萬二啦~ 家陣睇8000點啦~

舊 2008-10-26, 12:28 PM   #34
高級會員 男

dardar0323的頭像

註冊日期: 07-08-11
資產: 1814 金幣
發短訊息給 dardar0323 發 MSN 訊息給 dardar0323

引用:

DJIA will hit 6000 i guess..

dardar0323的自我介紹宅男一個
dardar0323離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-26, 01:23 PM   #35
中級長老 男

引用:

真係死唔小人@@

舊 2008-10-26, 01:24 PM   #36
中級長老 男

引用:
作者: dardar0323
DJIA will hit 6000 i guess..

其實睇d數據都唔出奇~~
但係我又覺得去唔到咁極端~~
8k我「估」都好盡了~~~

舊 2008-10-27, 02:53 PM   #37
初級長老 男

ar110sp的頭像

今日市場氣氛死寂~

曾跌穿12000點~

行過DEALING ROOM~

都係無乜生意~

班友仔係樹打機吹水~

舊 2008-10-30, 07:54 PM   #38
中級長老 男

以經定下了自已的心水股買入價了~~~、睇住佢不停升,
都唔知想點!哈哈~~~~
自已極不看好個市,但是咁升法,
不其然會想,自已睇錯市嗎?牛一來了嗎?
下了決心,等,不過每到心水價就分注買入,
不過......哈哈~~~~好很煩,一個極道睇淡,
但現在受外來因素影響已搞到唔知點玩好的人上~~~KAKA

第一注等待買入的價

3988 2 以入
939 2.5 入唔到
1398 2.5 入唔到
3968 8 入唔到
2318 15 入唔到
2628 15 入唔到

第2注等待買入的價

3988 1.5 入唔到
939 2.0 入唔到
1398 2.0 入唔到
3968 5 入唔到
2318 10 入唔到
2628 10 入唔到

第3注......等第1、2注有機會入到先再講先~~~

舊 2008-10-31, 03:30 PM   #39
初級長老 男

ar110sp的頭像

豬豬您都炒得幾狼架喎~ ~ ~

唔好去得太盡呀~ ~ ~

舊 2008-11-01, 01:48 PM   #40
中級長老 男

引用:
豬豬您都炒得幾狼架喎~ ~ ~

唔好去得太盡呀~ ~ ~
AR~~暫時只入左3988~~~咁都算狼?
我正常會分4-5注,但現在第1注都未入到,慘啊
最後果注左右是等939 1.5左右@@~~~不過唔知有無機~~~
現在還在研究實際入市價~~~
但第一注個價唔會變,入左先~~~
林伯點睇個市? 就睇到頭痛!哈

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟