會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 告示/意見 > CUeasy 24/9 更新

主題工具 分享
舊 2008-09-25, 07:44 PM   #21
長老長 女

文文豬的頭像

註冊日期: 07-04-02
資產: 230490 金幣
發短訊息給 文文豬 發 ICQ 訊息給 文文豬 發 MSN 訊息給 文文豬 發Yahoo!訊息給 文文豬
預設 回覆: CUeasy 24/9 更新

你都話耐丫..咁我仲有排..........哈哈哈
引用:
作者: cybergrasses
Admin.. 今次你呢個 planning 係我玩咁耐,係做野做得最進取及最直接的一次 ~ ~
簡單快捷, 兼且唔會因為以前版主的身份而影響到唔能夠投入去傾計

嗯... 講開資深會員.. 我依家仲係中級長老咋 .... 距離資深同埋榮譽差得很遠啊

文文豬的自我介紹我係T家大家姐
文文豬離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 07:52 PM   #22
團長 男

靈魂的頭像

註冊日期: 07-11-14
資產: 32716 金幣
發短訊息給 靈魂

引用:
作者: 文文豬
其實照舊由你地版主DELETE POST同負責加減分,學ADMIN話齋搵一些資深會員。同版主一同負責見到 d 廣告 / 無謂 post,移去垃圾筒一齊,會唔會行得通呢....哈

其實我就係怕無左人去做DELETE POST同負責加減分呢樣野..攪到d人係又開唔係又開咁..d人會諗...反正都係去左垃圾桶姐...咩都開下...
單靠網主同陸奧...睇唔睇到/做唔做到咁多呢...??
可以既話...我覺得..而家版主本身既照舊..再加可以移動各版既post...咁就好d..

靈魂的自我介紹我覺得,人生就好似一杯鷄尾酒,
有些會平淡如水, 有些會淡中帶甜
有些又會令人覺得辛辣無比
有些會辛辣中帶點香醇
有些又會令人覺得香醇可口

而我就想要辛辣中帶點香醇這種,
因為唔想人生太過平淡無味,
唔知你又鍾意邊種呢

靈魂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-26, 09:12 AM   #23
總版主 男

cybergrasses的頭像

註冊日期: 04-12-04
資產: 22786 金幣
發短訊息給 cybergrasses 發 ICQ 訊息給 cybergrasses 發 MSN 訊息給 cybergrasses

我諗過去有部份版主就是沒有時間負責監察及管理,所以admin 有呢個建議。 不過,咁又點界定資深的會員去做團長 ? 真係按銜頭啊 (長老、榮譽會員、資深會員)... 定係真係按參與 CU 討論及帶領會員傾談/活動的程度呢 ?

講真,版主呢一回事,唔係可以廿四小時執行管理的。有其他人分擔係一件好事。同樣地,如果有團長去管理,當中負責該區的版主能否從垃圾回收筒之中發現翻閱違規的 post 。如果確實係過份的,版主能有扣分的權利去處理嗎 ? 同樣可以減少人地開 post 時,發覺唔見左 post 後,出現爭論的情況。

cybergrasses的自我介紹打從十八後,我的個人理念係 : 千金散盡還復來
因為我深信 : 天生我才必有用 ....

就算我可能只係一舊叉燒咁笨
======================
就到廿八,我的個人理念係 :
吃得苦中苦
嗒糖易過人

百忍可成金,我要學做有魅力的大男人

cybergrasses離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-26, 01:32 PM   #24
長老長 女

文文豬的頭像

發短訊息給 文文豬 發 ICQ 訊息給 文文豬 發 MSN 訊息給 文文豬 發Yahoo!訊息給 文文豬

其實我意思你係地咁多位版主一同去做呢樣野,唔係單靠網主先生同陸奧先生喎
再加一d你地咁多位版主應為成日上來既會員都可以幫一幫手睇到d無謂既post 可以幫埋手移都垃圾筒咁囉...sorry呀..哈哈..我既言語令你誤會我添~
引用:
作者: 靈魂
其實我就係怕無左人去做DELETE POST同負責加減分呢樣野..攪到d人係又開唔係又開咁..d人會諗...反正都係去左垃圾桶姐...咩都開下...
單靠網主同陸奧...睇唔睇到/做唔做到咁多呢...??
可以既話...我覺得..而家版主本身既照舊..再加可以移動各版既post...咁就好d..

舊 2008-09-26, 03:10 PM   #25
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO

引用:
其實我意思你係地咁多位版主一同去做呢樣野,唔係單靠網主先生同陸奧先生喎
再加一d你地咁多位版主應為成日上來既會員都可以幫一幫手睇到d無謂既post 可以幫埋手移都垃圾筒咁囉...sorry呀..哈哈..我既言語令你誤會我添~
我明你意思呀.其實大家既意見都差唔多

admin既意思好似係直頭唔要版主, 靠團長搬d有問題既post去回收箱,
跟住陸生同admin only處理回收箱既tp,,

我覺得下放權力俾"團長係gd idea"(不過呢個名真係好娘)
但應該係由版主下放俾團長
用意係協助版主處理版務
如果唔係就會好亂, 而且陸生同admin既work load都會好重

至於點樣界定團長既資格呢?
我覺得唔應該單靠留言量黎界定
因為1個人留言多少反映唔到佢既判斷能力
應該加埋會員/版主既引薦
咁樣成個運作會完滿好多

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-26, 03:21 PM   #26
總版主 男

cybergrasses的頭像

註冊日期: 04-12-04
資產: 22786 金幣
發短訊息給 cybergrasses 發 ICQ 訊息給 cybergrasses 發 MSN 訊息給 cybergrasses

引用:
作者: LEGO
我覺得下放權力俾"團長係gd idea"(不過呢個名真係好娘)
用意係協助版主處理版務
如果唔係就會好亂, 而且陸生同admin既work load都會好重

咁樣成個運作會完滿好多 <---- good

不如我建議改個咩野名仲好... 哈...
其實可唔可以唔好有個"長"字呀.. 我只係諗到站長同所長.... 全部都唔係好野呢

cybergrasses的自我介紹打從十八後,我的個人理念係 : 千金散盡還復來
因為我深信 : 天生我才必有用 ....

就算我可能只係一舊叉燒咁笨
======================
就到廿八,我的個人理念係 :
吃得苦中苦
嗒糖易過人

百忍可成金,我要學做有魅力的大男人

cybergrasses離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-26, 05:36 PM   #27
團長 男

靈魂的頭像

發短訊息給 靈魂

引用:

校長~~其實係我表達得差姐....哈哈
我都係同你一樣咁諗咖..因為陸奧同網主都咁忙..我知佢地有時都有心無力..

有些會辛辣中帶點香醇

唔知你又鍾意邊種呢

舊 2008-09-26, 06:32 PM   #28
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin

謝謝咁多資深會員意見 ......

但我係第一個 post 已講明了 CU 係唔夠版主用, 所以先會用「團長」。其實有為 CU 出力既版主又有幾多人 ? 有 d 現任版主仲唔見埋 ...... 所以我只可以用有限既人去管理番 CU。

若留番所有盡責既版主, 版主人數就太少 ..... 若升晒所有盡責既版主做總版主, 總版主人數又太多, 所以「團長」係俾適量既權力俾適量既人, 咁就最好啦!

我希望所有「團長」唔好當自己有特權或有咩工職, 「團長」只是代表了係 CU 屬於非常資深既會員, 可以話係其他會員既前輩。「團長」只要路過時, 有咩睇唔過眼咪幫下手出句聲教下人或者幫手搬走個 post, 就係咁簡單。

點樣先可以做「團長」? 暫時未定, 但肯定唔係直升, 就算直升都近乎唔可能, 因做「長老長」已超困難。 所以暫時係由我指定!

「團長」個名大家幫幫手諗, 我今晚就改啦!
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-26, 06:35 PM   #29
長老長 女

文文豬的頭像

引用:
我明你意思呀.其實大家既意見都差唔多

admin既意思好似係直頭唔要版主, 靠團長搬d有問題既post去回收箱,
跟住陸生同admin only處理回收箱既tp,,

用意係協助版主處理版務

咁樣成個運作會完滿好多

我覺得其實版主可以唔洗唔要既,加多小小人手去一齊處理有問題既POST,我覺得咁多人我諗冇理由唔得掛,ADMIN同陸奧ONLY處理回收果D TP我又覺得咁可以分擔到佢地咁繁忙既工作喎!!
至於點界定團長既資格,我覺得係唔係應該由ADMIN去決定搵咩人去做囉,

舊 2008-09-26, 06:36 PM   #30
長老長 女

文文豬的頭像

耶.......你咁架..哈哈

我明白大家每個人都有工作在身...所以大家都係想佢地好姐...提出意見都唔係問題丫...有咩唔掂4466傾掂佢囉..哈哈..

引用:
校長~~其實係我表達得差姐....哈哈
我都係同你一樣咁諗咖..因為陸奧同網主都咁忙..我知佢地有時都有心無力..

舊 2008-09-26, 06:38 PM   #31
長老長 女

文文豬的頭像

Icon17 回覆: CUeasy 24/9 更新

我想做長老長多D喎!!!唔該ADMIN大人幫下手丫
引用:
作者: admin
謝謝咁多資深會員意見 ......

但我係第一個 post 已講明了 CU 係唔夠版主用, 所以先會用「團長」。其實有為 CU 出力既版主又有幾多人 ? 有 d 現任版主仲唔見埋 ...... 所以我只可以用有限既人去管理番 CU。

若留番所有盡責既版主, 版主人數就太少 ..... 若升晒所有盡責既版主做總版主, 總版主人數又太多, 所以「團長」係俾適量既權力俾適量既人, 咁就最好啦!

我希望所有「團長」唔好當自己有特權或有咩工職, 「團長」只是代表了係 CU 屬於非常資深既會員, 可以話係其他會員既前輩。「團長」只要路過時, 有咩睇唔過眼咪幫下手出句聲教下人或者幫手搬走個 post, 就係咁簡單。

點樣先可以做「團長」? 暫時未定, 但肯定唔係直升, 就算直升都近乎唔可能, 因做「長老長」已超困難。 所以暫時係由我指定!

「團長」個名大家幫幫手諗, 我今晚就改啦!

舊 2008-09-26, 06:54 PM   #32
團長 男

靈魂的頭像

發短訊息給 靈魂

引用:
耶.......你咁架..哈哈

我明白大家每個人都有工作在身...所以大家都係想佢地好姐...提出意見都唔係問題丫...有咩唔掂4466傾掂佢囉..哈哈..

睇到你呢句...我諗起安信兄弟.....哈哈
入返正題先...
個人覺得...如果admin今次只係想針對d無謂tp/開錯區tp..只要比現有既版主再大小小權力...可以去移埋其他區既post...咁都足夠....

有些會辛辣中帶點香醇

唔知你又鍾意邊種呢

舊 2008-09-26, 09:37 PM   #33
本站網主 男

admin的頭像

引用:
睇到你呢句...我諗起安信兄弟.....哈哈
入返正題先...
個人覺得...如果admin今次只係想針對d無謂tp/開錯區tp..只要比現有既版主再大小小權力...可以去移埋其他區既post...咁都足夠....

......

再大 d 權力 ?! 咁同總版主有咩分別 ?!
總版主只不過係所有版既版主 ......
舊 2008-09-26, 10:24 PM   #34
團長 男

靈魂的頭像

發短訊息給 靈魂

引用:
......

再大 d 權力 ?! 咁同總版主有咩分別 ?!
總版主只不過係所有版既版主 ......

唔係好似總版主咁做到咁多野....
只係好似而家咁...不過就加埋可以移各區post既功能就可以啦..
(唔係自己版只可移post..不可加/扣分)

有些會辛辣中帶點香醇

唔知你又鍾意邊種呢

舊 2008-09-27, 12:00 AM   #35
本站網主 男

admin的頭像

引用:
唔係好似總版主咁做到咁多野....
只係好似而家咁...不過就加埋可以移各區post既功能就可以啦..
(唔係自己版只可移post..不可加/扣分)

..........

總版主做到 d 咩係一個版裡面版主做唔到 ?!
舊 2008-09-27, 12:03 AM   #36
團長 男

靈魂的頭像

發短訊息給 靈魂

引用:
..........

總版主做到 d 咩係一個版裡面版主做唔到 ?!

但係總版主係任何版都做到嘛...咁先叫總版主嘛....哈哈

有些會辛辣中帶點香醇

唔知你又鍾意邊種呢

舊 2008-09-27, 12:19 AM   #37
團長 女

LEGO的頭像

發短訊息給 LEGO

我對呢份通告無意見。

懂得多了,卻不快樂了⋯
舊 2008-09-27, 12:36 AM   #38
本站網主 男

admin的頭像

引用:
我對呢份通告無意見。

諗名呀, 未來團長
舊 2008-09-27, 12:39 AM   #39
團長 女

LEGO的頭像

發短訊息給 LEGO

引用:
諗名呀, 未來團長
乜通告要俾意見既咩?

我無意見

懂得多了,卻不快樂了⋯
舊 2008-09-27, 01:08 AM   #40
團長 女

LEGO的頭像

發短訊息給 LEGO

我只係想知幾個問題
  1. 點樣揀人?
  2. 慢慢唔見左人既團長會點處置?
  3. 加分, 精華, 置頂呢d野係咪唔再用?
    1. 續3, 如果仲用既話, 咁邊個做呢d野??

懂得多了,卻不快樂了⋯

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章