會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 告示/意見 > CUeasy 24/9 更新

主題工具 分享
舊 2008-09-24, 06:42 PM   #1
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin
預設 CUeasy 24/9 更新

CUeasy 24/9 更新

1. 鑒於 CUeasy 唔夠版主, 有些版主開始失蹤, 所以26/9起 CUeasy 會加強每一個版主既管理範圍, 由原先指定一版改為整個 CUeasy。而名稱會由「版主」改為「團長」。「團長」和「版主」意義上有點唔同,「版主」有自己既版規, 但「團長」係要求大家合作。「團長」寓意係由一班資深會員指導新人點樣去玩 CUeasy, 見到有問題, 即時幫手協助。

2. 為免一版出現太多管理員, 「團長」不能加減會員分數, 不能刪除主題。「團長」只能把主題私至「資源回收筒」。

3. 為給引更多會員發言, 26/9 - 1/11 日期內, 每發一篇文章會加 20個金幣。

4. 會員資料欄已加入「手提電話碼」, 此欄主要配合 CUeasy 即將推出既 SMS 系統。日後會員可直接使用 SMS 與其他會員聯絡。請會員放心, 「手提電話碼」與 E-mail address 一樣係用單向式設計, 除非會員在SMS內透露個人電話, 否則會員是不會知道收件人及寄件人的「手提電話碼」。CUeasy 會做中間人代轉發訊息。
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-24, 06:59 PM   #2
總版主 男

cybergrasses的頭像

註冊日期: 04-12-04
資產: 22786 金幣
發短訊息給 cybergrasses 發 ICQ 訊息給 cybergrasses 發 MSN 訊息給 cybergrasses
預設 回覆: CUeasy 24/9 更新

我可唔可以再做返啊 ?

cybergrasses的自我介紹打從十八後,我的個人理念係 : 千金散盡還復來
因為我深信 : 天生我才必有用 ....

就算我可能只係一舊叉燒咁笨
======================
就到廿八,我的個人理念係 :
吃得苦中苦
嗒糖易過人

百忍可成金,我要學做有魅力的大男人

cybergrasses離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-24, 07:00 PM   #3
榮譽會員 男

註冊日期: 07-11-16
資產: 3081 金幣
發短訊息給 Yuma

引用:
作者: admin
CUeasy 24/9 更新

1. 鑒於 CUeasy 唔夠版主, 有些版主開始失蹤, 所以26/9起 CUeasy 會加強每一個版主既管理範圍, 由原先指定一版改為整個 CUeasy。而名稱會由「版主」改為「團長」。「團長」和「版主」意義上有點唔同,「版主」有自己既版規, 但「團長」係要求大家合作。「團長」寓意係由一班資深會員指導新人點樣去玩 CUeasy, 見到有問題, 即時幫手協助。

2. 為免一版出現太多管理員, 「團長」不能加減會員分數, 不能刪除主題。「團長」只能把主題私至「資源回收筒」。

3. 為給引更多會員發言, 26/9 - 1/11 日期內, 每發一篇文章會加 20個金幣。

4. 會員資料欄已加入「手提電話碼」, 此欄主要配合 CUeasy 即將推出既 SMS 系統。日後會員可直接使用 SMS 與其他會員聯絡。請會員放心, 「手提電話碼」與 E-mail address 一樣係用單向式設計, 除非會員在SMS內透露個人電話, 否則會員是不會知道收件人及寄件人的「手提電話碼」。CUeasy 會做中間人代轉發訊息。
People wil just type/paste lots of "hihi" to get rich.

Yuma的自我介紹The puzzle is starting to fall into place.

It's showtime, let's play. Failure isn't an option.

此文章於 2008-09-25 05:36 AM 被 Yuma 編輯.
Yuma離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-24, 11:52 PM   #4
團長 女

Cegg妹妹的頭像

註冊日期: 04-12-01
資產: 817955 金幣
發短訊息給 Cegg妹妹

引用:

不如你試下用cu系統send個sms比我=p
我好想知道會點樣=p
我加左個電話落去,但都睇唔到有「傳送sms比Cegg」之類既顯示既@v@?

「團長」好似冇咁多野做咁喎,岩哂我呢隻大懶豬。
^v^

Cegg妹妹的自我介紹 

當初我們都流淚…

到現在,
   卻淡淡的說再見…

那種痛是聽不見、看不到…
   深深的打入心臟…

Cegg妹妹離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-24, 11:54 PM   #5
總版主 男

發短訊息給 cybergrasses 發 ICQ 訊息給 cybergrasses 發 MSN 訊息給 cybergrasses

引用:
作者: Cegg妹妹
不如你試下用cu系統send個sms比我=p
我好想知道會點樣=p

「團長」好似冇咁多野做咁喎,岩哂我呢隻大懶豬。
^v^

咁隻懶豬咪有多 D 時間創作咯

cybergrasses的自我介紹打從十八後,我的個人理念係 : 千金散盡還復來

吃得苦中苦
嗒糖易過人

舊 2008-09-25, 12:00 AM   #6
團長 女

Cegg妹妹的頭像

引用:
作者: cybergrasses
咁隻懶豬咪有多 D 時間創作咯
@v@

我寧願留多d時間用黎訓覺覺嚕。
你睇唔睇到邊度可以禁去send sms比人啊?

Cegg妹妹的自我介紹 

當初我們都流淚…

到現在,
   卻淡淡的說再見…

深深的打入心臟…

舊 2008-09-25, 12:23 AM   #7
總版主 男

引用:
作者: Cegg妹妹
@v@

我寧願留多d時間用黎訓覺覺嚕。
你睇唔睇到邊度可以禁去send sms比人啊?

唔係太覺有呀

吃得苦中苦
嗒糖易過人

舊 2008-09-25, 12:46 AM   #8
本站網主 男

admin的頭像

cybergrasses,
會考慮加入更多人

Yuma,
所以先有「團長」制幫手睇晒成個 CUeasy

Cegg妹妹,
我係寫"日後可以" ..... 唔係現在!
而且一個 SMS 會收 $1, 解決埋收錢問題, SMS 先會開始運作。
舊 2008-09-25, 12:58 AM   #9
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO

> ~< 有無第2個名呀admin.

係咪即係對自己版既管理方法無變到
但可以幫手share其他版既work load?

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 01:00 AM   #10
團長 女

Cegg妹妹的頭像

我都奇怪,
send sms唔使錢>___<

Cegg妹妹的自我介紹 

當初我們都流淚…

到現在,
   卻淡淡的說再見…

深深的打入心臟…

舊 2008-09-25, 02:01 AM   #11
本站網主 男

admin的頭像

LEGO,
你諗 lor
我諗到既只係用番「長老長」, 而其他人意見係「族長」 & 「團長」 ..... 新名要代表成日上 CU 或玩了CU好耐既一班資深會員。希望佢地以前輩身份幫助其他會員, 同「版主」定位有 d 唔同。

「團長」唔再被要求為 CU 做任何事, 包括管理任何一板。「團長」只需路見不平, "按制"相助就夠啦。行過見到 d 廣告 / 無謂 post, "順手"幫我移去垃圾筒, 好係咁簡單既義務工作。當然有咩事, 可以直接向我投訴, 等我處理。相信新制度唔會帶俾大家太大既壓力。

Cegg妹妹,
我都想 HK 既 SMS 免費 ......
舊 2008-09-25, 02:08 AM   #12
總版主 男

引用:
LEGO,
你諗 lor
我諗到既只係用番「長老長」, 而其他人意見係「族長」 & 「團長」 ..... 新名要代表成日上 CU 或玩了CU好耐既一班資深會員。希望佢地以前輩身份幫助其他會員, 同「版主」定位有 d 唔同。

「團長」唔再被要求為 CU 做任何事, 包括管理任何一板。「團長」只需路見不平, "按制"相助就夠啦。行過見到 d 廣告 / 無謂 post, "順手"幫我移去垃圾筒, 好係咁簡單既義務工作。當然有咩事, 可以直接向我投訴, 等我處理。相信新制度唔會帶俾大家太大既壓力。

Cegg妹妹,
我都想 HK 既 SMS 免費 ......
Admin.. 今次你呢個 planning 係我玩咁耐,係做野做得最進取及最直接的一次 ~ ~
簡單快捷, 兼且唔會因為以前版主的身份而影響到唔能夠投入去傾計

嗯... 講開資深會員.. 我依家仲係中級長老咋 .... 距離資深同埋榮譽差得很遠啊

吃得苦中苦
嗒糖易過人

舊 2008-09-25, 02:38 AM   #13
貴賓會員 男

小小新的頭像

註冊日期: 06-10-09
資產: 928058 金幣
發短訊息給 小小新 發 MSN 訊息給 小小新

團長個名真係...好娘- -
sms收錢好難做到架喎@@逐個逐個收又煩...比錢1次過買定幾十個...我又覺得冇人會買喎
不如索性諗多d新既idea...出vip會籍比月費好過啦@@
小小新離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 02:53 AM   #14
團長 男

靈魂的頭像

註冊日期: 07-11-14
資產: 32716 金幣
發短訊息給 靈魂

我想問..係咪即係無左版主呢樣野咖啦~??

靈魂的自我介紹我覺得,人生就好似一杯鷄尾酒,
有些會平淡如水, 有些會淡中帶甜
有些又會令人覺得辛辣無比
有些會辛辣中帶點香醇
有些又會令人覺得香醇可口

而我就想要辛辣中帶點香醇這種,
因為唔想人生太過平淡無味,
唔知你又鍾意邊種呢

靈魂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 04:04 AM   #15
本站網主 男

admin的頭像

其實我出 "Black List 會員大行動" 時已計劃好一連串既改動!下一步就係改善 CUeasy 既內容!

小小新,
個名已諗o左好多日啦 !! 有咩提議 ?!

暫時無限期押後 VIP 會藉, 因為現時有廣告收入, 官方活動亦受歡迎, 所以無迫切性去向會員收費。雖然收費會有一定既好處, 但好有可能會帶來一些新問題, 所以暫時唔變比較穩陣。

收錢係煩 d, 但整個 SMS 系統其實有利於 CUeasy既發展, 亦有利於會員溝通。我又好, 會員又好, 發 SMS 點都比發 PM, 發 e-mail 有效 ...... 只可惜係 HK 發 SMS 成本太高!若 CUeasy 係大陸開, 你會明白 SMS 系統有幾實用。

靈魂,
um ...... 可以咁講 .....
日後會再細分番吹水團長, 潮人團長, 文化團長 .....
再日後才會考慮番用獨主版主!!

而現時既版主會直接改名叫團長!
舊 2008-09-25, 04:12 AM   #16
團長 男

靈魂的頭像

註冊日期: 07-11-14
資產: 32716 金幣
發短訊息給 靈魂

我覺得網主要留意一個問題..

就係會多左人可以移post..小左人可以直接扣分
咁會唔會多左d無謂既tp出現..

靈魂的自我介紹我覺得,人生就好似一杯鷄尾酒,
有些會平淡如水, 有些會淡中帶甜
有些又會令人覺得辛辣無比
有些會辛辣中帶點香醇
有些又會令人覺得香醇可口

而我就想要辛辣中帶點香醇這種,
因為唔想人生太過平淡無味,
唔知你又鍾意邊種呢

靈魂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 03:36 PM   #17
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: 靈魂
我覺得網主要留意一個問題..

就係會多左人可以移post..小左人可以直接扣分
咁會唔會多左d無謂既tp出現..

就係怕"多左d無謂既tp"先會集合僅有既版主幫手管理整個 CU ;)
舊 2008-09-25, 07:06 PM   #18
貴賓會員 男

小小新的頭像

註冊日期: 06-10-09
資產: 928058 金幣
發短訊息給 小小新 發 MSN 訊息給 小小新

引用:
其實我出 "Black List 會員大行動" 時已計劃好一連串既改動!下一步就係改善 CUeasy 既內容!

小小新,
個名已諗o左好多日啦 !! 有咩提議 ?!

暫時無限期押後 VIP 會藉, 因為現時有廣告收入, 官方活動亦受歡迎, 所以無迫切性去向會員收費。雖然收費會有一定既好處, 但好有可能會帶來一些新問題, 所以暫時唔變比較穩陣。

收錢係煩 d, 但整個 SMS 系統其實有利於 CUeasy既發展, 亦有利於會員溝通。我又好, 會員又好, 發 SMS 點都比發 PM, 發 e-mail 有效 ...... 只可惜係 HK 發 SMS 成本太高!若 CUeasy 係大陸開, 你會明白 SMS 系統有幾實用。

靈魂,
um ...... 可以咁講 .....
日後會再細分番吹水團長, 潮人團長, 文化團長 .....
再日後才會考慮番用獨主版主!!

而現時既版主會直接改名叫團長!
等我諗諗呀 過2日比d idea比你
sms系統係好...但係呢...其實會唔會多人用呢?@@
首先...如果大家識既...有對方電話已經唔駛係cu send sms啦...
如果係唔識既話...突然間收到個sms...睇下個名...唔識既
又冇得即刻睇佢info...幾多歲/咩樣...有時d人真係就咁send句hi, nice to meet u咁就算...
咁收到個咁既sms...都唔知覆定唔覆好...久而久之...可能會冇人用@@
小小新離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 07:08 PM   #19
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO

咁邊個負責加減分同del tp??

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-09-25, 07:43 PM   #20
長老長 女

文文豬的頭像

註冊日期: 07-04-02
資產: 230490 金幣
發短訊息給 文文豬 發 ICQ 訊息給 文文豬 發 MSN 訊息給 文文豬 發Yahoo!訊息給 文文豬

其實照舊由你地版主DELETE POST同負責加減分,學ADMIN話齋搵一些資深會員。同版主一同負責見到 d 廣告 / 無謂 post,移去垃圾筒一齊,會唔會行得通呢....哈

文文豬的自我介紹我係T家大家姐
文文豬離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟