會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 告示/意見 > 落實 CUeasy.com 改革計劃

主題工具 分享
舊 2009-10-19, 01:41 AM   #1
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin
預設 落實 CUeasy.com 改革計劃

CUeasy.com 係2009年10月24日會搬走整個論壇, 留下的只會有 網友筆友知己朋友真心伴侶 三個留言板。CUeasy.com 日後會以舉辦不同類型的 Party 為主。

新論壇會採用現時最流行的 Discz! 系統, 可惜 Discuz! 與 CUeasy 既系統並唔兼容, 所以所有會員需要重新注冊, topic 亦不會自動搬走。一切會由零開始!

管理方面新論壇會重新招務版主, 有興趣既朋友可以 PM 我!

論壇大致上會跟 CUeasy.com 一樣, 交友版會 group 埋一堆, 但一夜浪漫板會搬去成人熱話區。

我會發一次 e-mail 通知所有會員論壇已搬走, 日後新論壇與 CUeasy.com 會分開運作。

希望各位會員繼續支持 CUeasy.com 及新論壇。

P.S.
新論壇名未注冊, 暫時計劃會叫 kissfizz.com 或 cu / cueasy乜乜物物.com!有咩 idea 可以 PM 我!
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-19, 05:55 AM   #2
資深會員 女

Cday的頭像

註冊日期: 07-11-08
資產: 48692 金幣
發短訊息給 Cday
預設 回覆: 落實 CUeasy.com 改革計劃

What about the photography club u mentioned earlier?

Cday的自我介紹一個喜歡藍天白雲的宅女
Cday離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-19, 06:01 AM   #3
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

Admin, does this report give u some new ideas of the upcoming discuss forum? I think the new CU forum needs some qualified contributors for contents n materials.

http://hk.news.yahoo.com/article/091018/4/eqsn.html

舊 2009-10-19, 09:59 PM   #4
貴賓會員 男

小小新的頭像

註冊日期: 06-10-09
資產: 928058 金幣
發短訊息給 小小新 發 MSN 訊息給 小小新

就咁搬走晒...d野會唔會太少?
得返3個版...同埋作為1個交友網...
我覺得search function...同埋會員提供既資料極度唔完善
同其他交友網相比...有1大段都幾大既距離...
人地10個會員8個有相...cu10個會員8個無相= =
唔係呢方面諗諗辦法...你搬走fourm cueasy都唔會係1個交友網- -
小小新離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-19, 10:02 PM   #5
榮譽會員 女

丘丘小可愛的頭像

註冊日期: 08-06-27
資產: 5273 金幣
發短訊息給 丘丘小可愛 發 MSN 訊息給 丘丘小可愛 發Yahoo!訊息給 丘丘小可愛

引用:
作者: 小小新
就咁搬走晒...d野會唔會太少?
得返3個版...同埋作為1個交友網...
我覺得search function...同埋會員提供既資料極度唔完善
同其他交友網相比...有1大段都幾大既距離...
人地10個會員8個有相...cu10個會員8個無相= =
唔係呢方面諗諗辦法...你搬走fourm cueasy都唔會係1個交友網- -
同意,
請三思ar大人~~

不如簡簡單單叫cueasyforum算啦~

丘丘小可愛的自我介紹無奈這..已淒息的內心,把慾望都化成灰燼,這哀怨的氣息仍冷冷的在空氣間漫延,無奈我心早沒感覺,我想挽回一切種種,可惜虛無縹緲的心難以再挽留...無奈此刻沒去捉緊,只好細膩我已荒廢的心...

此文章於 2009-10-19 10:20 PM 被 丘丘小可愛 編輯.
丘丘小可愛離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-19, 10:36 PM   #6
榮譽會員 女

丘丘小可愛的頭像

發短訊息給 丘丘小可愛 發 MSN 訊息給 丘丘小可愛 發Yahoo!訊息給 丘丘小可愛

人地"香港交友網站"什麼"雞毛蒜皮交友網""HK2Love.com "
都係交友連論壇ga ma
點可以夾硬把佢地分開呢~
於心何忍??
你點可以咁忍心把你多年黎苦心經營既...野
一下子化為烏有,化整為零呢?
你可以在現時既各個版看到,
各個...版主都好落力,盡心共同建立cu嫁~
強烈建議保持現x啦~
x者再廷遲一星期讓你我適應,慎重考慮吧~

丘丘小可愛的自我介紹無奈這..已淒息的內心,把慾望都化成灰燼,這哀怨的氣息仍冷冷的在空氣間漫延,無奈我心早沒感覺,我想挽回一切種種,可惜虛無縹緲的心難以再挽留...無奈此刻沒去捉緊,只好細膩我已荒廢的心...

此文章於 2009-10-19 10:44 PM 被 丘丘小可愛 編輯.
舊 2009-10-20, 03:08 AM   #7
本站網主 男

admin的頭像

我想問大家周秀娜靚唔靚 ?

我聽到既聲音係有 d 人話周秀娜好靚好可愛; 有 d 人話周秀娜好樣衰, 只靠賣肉而紅 ......

CU 有個奇怪現像, 好多人唔會諗兩面, 甚至更多面 ...... 當我支持周秀娜係靚時, 反對者會話我唔聽人意見; 若我去話周秀娜樣衰時, 支持者又話我未睇真未睇清礎, 自以為是 ......

這個世界真的這樣簡單去分嗎 ? 而且 ...... 究竟什麼叫靚 ? 邊個定呢 ?

影相係靠光圈同快門值去決定相既光暗、前景背景深度,兩者有時會有邏輯上既衝突 ...... 所以靚既自動相機會係可以揀光圈先決、同快門先決, 等用家依自己喜好去選擇。講白一 d, 即係當一件事出現爭議時, 你會用咩標準去衡量、去決定果一件事。呢樣就係「先決」~ 以咩標準優先, 而去犧牲另一種。

我唔想花時間解釋我用了咩標準去衡量今次既 CU 改革, 我只係想話俾大家知一個現實, 係一班資深會員喜歡 CU 既同時; 有另一班人唔好話叫佢放相, 甚至連留言也唔肯, 部份人連會也唔肯入, 理由就是 CU 個論壇水準很低 (我不認同全部人係咁, 但一部份人係咁已好嚴重) ...... 很不幸, 現在我身邊較多呢一類人 ......

CU 就好似周秀娜咁, 是靚還是唔靚 ?

Anyway, CU 論壇要下台了 ...... 若覺得 CU 論壇真係好, 我已為大家準備了一個 Fans Club (新論壇), 等大家繼續支持 CU 論壇。

此文章於 2009-10-20 03:18 AM 被 admin 編輯.
舊 2009-10-20, 10:17 AM   #8
高級會員 男

boron的頭像

註冊日期: 06-05-12
資產: 1230 金幣
發短訊息給 boron

改革係痛苦的....
重整, 如果對日後的發展更好,
咁就改啦....

我的意見如下:

其實, CUEasy 成功的地方,
係因為呢個論壇的內容,
好容易可以o向 search engine 果度搵到出來排頭位...
例如我用吹水版的 topic "街上賣旗會給多少" o向 yahoo 果度搵,
一搵就係第一行...
如果搵"交友"呢個字, 亦係 cueasy 首先彈出來....
呢樣係 cu 的本錢....
能夠吸引到人走到呢個論壇...

而容易使用, support 唔同瀏覽器界面,
尤其係手機之類,
亦都係將來必須要兼顧的....

至於有冇相呢個問題,
咁就要睇 admin 想將呢度o既定位點改啦...
如果真係要完全建立做一個交友網站,
鼓勵大家放自己真相係好重要...
但, 要保障私隱, 核實照片真偽, 容易搜尋,
都係新論壇可以想想的地方...

不過, 唔限制會員貼相係呢度o既優點之一,
就好似酒吧咁,
大家可以好自由咁來來去去,
唔會因為你高矮肥瘦而有選擇,
會係一件好事...
如果 admin 想將呢度咁定位,
新論壇可以叫做"CU-Bar"...

我覺得, 大家對呢個網站有要求係好事....
有聲音係好事...
但如果你想得到什麼,
首先應該先問問自己,
你為這裡付出過什麼?
boron離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-20, 01:45 PM   #9
貴賓會員 男

小小新的頭像

註冊日期: 06-10-09
資產: 928058 金幣
發短訊息給 小小新 發 MSN 訊息給 小小新

我支持改變...正如我話...d會員冇相...
你繼續將呢班人留係1個交友網都冇咩用架喎
我個人覺得保留呢個forum...係新開既網用1個真正交友網形式
重新收過d真係交友既會員...會唔會比保留而家超過80%唔知為乜既會員好?
小小新離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-20, 09:56 PM   #10
團長 女

LEGO的頭像

註冊日期: 04-12-08
資產: 1186170 金幣
發短訊息給 LEGO

我唔明
呢度既database無力
咪執執佢lor, d舊左既data就back up左佢算

想有個影會既
咪起個新lor
點解要改呢度then開新交友網?

活動版都無埋
我都唔知再可以為cueasy做d咩lu.

LEGO的自我介紹慢慢的,長大了,卻感覺變沉默了;
懂得多了,卻不快樂了⋯
LEGO離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-20, 10:25 PM   #11
團長 女

LEGO的頭像

發短訊息給 LEGO

9成一夜浪漫既都係無相
又要質素, 又係都要保留一夜浪漫, 咁矛盾為乜?

不如攪個有相先可以留言既交友網, 哈
一定好受歡迎

懂得多了,卻不快樂了⋯
舊 2009-10-20, 10:41 PM   #12
榮譽會員 女

丘丘小可愛的頭像

最好就留d有相既會員,踢走無相果d啦~
比埋個限期,限期內上載個人照片...否則...out

保留現時既論壇吧~

這是一個講求民主的社會,
投票決定吧^^

舊 2009-10-20, 10:42 PM   #13
團長 女

LEGO的頭像

發短訊息給 LEGO

引用:
作者: 丘丘小可愛
最好就留d有相既會員,踢走無相果d啦~
比埋個限期,限期內上載個人照片...否則...out

保留現時既論壇吧~

這是一個講求民主的社會,
投票決定吧^^
哈, 笑左, 你估投票選班長咩
不過你有意見係好事, 多謝你, 小可愛

懂得多了,卻不快樂了⋯
舊 2009-10-20, 10:45 PM   #14
榮譽會員 女

丘丘小可愛的頭像

引用:
作者: LEGO
哈, 笑左, 你估投票選班長咩
不過你有意見係好事, 多謝你, 小可愛
不過其實我地點睇都無用,
最緊要係睇下究竟"佢"點諗......

但係我真係勁o咀囉,得番3個...板?
下?咁咪要一日到晚狂招朋友?
儲齊(城)隊足球隊囉~

舊 2009-10-20, 11:40 PM   #15
本站網主 男

admin的頭像

依經驗去講, 一個成功既網站, 正路係會開新網發展其他業務或加入合作伙伴。而我既做法就剛剛倒轉 ....... 把其他業務及合作伙伴加入 CUeasy.com, 再把核心(即論壇)抽走。

第一, 我唔係傻了, 上面既方法只適用於一個「成功」既網站, 係我眼中 CU 係一個失敗品, 我唔覺得同一方法能用在 CU 上。

第二, 我見得太多新網站死, 差過 CU 既做唔起好正常, 衰在連好過 CU 既網再攪, 新網一樣死。講真我無信心做一個新網站會比其他人優勝。

第三, 既然攪新網站咁困難, 倒不如把 CU 最好的全留給新網, 把無價值的部份抽離。

依數據講, CU 論壇做得好只是一個美麗的誤會 ... 實情係個論壇根本無乜人到, 而且一日比一日少 !!

大家細心 d 就留意到 d 人流集中係咩地方 ......

留住一個無乜人既論壇會產生另一個醜陋的誤會 ... 這就是好多人睇唔到既現實。

當然我可以選擇「救」而唔係去「刪」, 但係人都知「刪」比「救」容易得多 ... 而且「刪」更易斷尾, 不再翻發!

依人性講, 我都會有 d d 唔捨得, 不竟多年來心血, 但這兒真的沒有什麼令我留戀 ......

失去 Search engine 優勢係我唯一覺得真係一件可惜既事, 這個成果得來不易, 也證明CU 在同業既地位 ...... 改革後既 CU 可能因此失去大量人流, 連 banner 收入都無埋 ...... 但問心我真係需要錢嗎 ? 我真的要咁多人上 CU 嗎 ?

不!過去的一切對我沒有半點幫助 ...... 我可能只需要一千人、一百人、十人 ..... 甚至多一個人已很足夠了!

此文章於 2009-10-20 11:46 PM 被 admin 編輯.
舊 2009-10-21, 12:48 AM   #16
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: admin
.....
不!過去的一切對我沒有半點幫助 ...... 我可能只需要一千人、一百人、十人 ..... 甚至多一個人已很足夠了!

只係想問幾個問題,乜淨攪speed dating 真係可以令你賺到比而家0係CU 加新功能吸引人多錢嗎?
而speed dating 既人算唔算係會員呀? 點留住尼班speed dating 會員呀?

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-21, 01:51 AM   #17
資深會員 女

may姐的頭像

註冊日期: 08-12-29
資產: 1 金幣
發短訊息給 may姐

唉~~我剛剛玩cu...就快又改革...我真不幸了~~haha
may姐離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-21, 05:13 AM   #18
資深會員 女

Cday的頭像

發短訊息給 Cday

引用:

依數據講, CU 論壇做得好只是一個美麗的誤會 ... 實情係個論壇根本無乜人到, 而且一日比一日少 !!

我都知道, 唉!

舊 2009-10-21, 10:16 AM   #19
高級會員 男

boron的頭像

註冊日期: 06-05-12
資產: 1230 金幣
發短訊息給 boron

引用:
依經驗去講, 一個成功既網站, 正路係會開新網發展其他業務或加入合作伙伴。而我既做法就剛剛倒轉 ....... 把其他業務及合作伙伴加入 CUeasy.com, 再把核心(即論壇)抽走。

第一, 我唔係傻了, 上面既方法只適用於一個「成功」既網站, 係我眼中 CU 係一個失敗品, 我唔覺得同一方法能用在 CU 上。

第二, 我見得太多新網站死, 差過 CU 既做唔起好正常, 衰在連好過 CU 既網再攪, 新網一樣死。講真我無信心做一個新網站會比其他人優勝。

第三, 既然攪新網站咁困難, 倒不如把 CU 最好的全留給新網, 把無價值的部份抽離。

大家細心 d 就留意到 d 人流集中係咩地方 ......

留住一個無乜人既論壇會產生另一個醜陋的誤會 ... 這就是好多人睇唔到既現實。

當然我可以選擇「救」而唔係去「刪」, 但係人都知「刪」比「救」容易得多 ... 而且「刪」更易斷尾, 不再翻發!

依人性講, 我都會有 d d 唔捨得, 不竟多年來心血, 但這兒真的沒有什麼令我留戀 ......

失去 Search engine 優勢係我唯一覺得真係一件可惜既事, 這個成果得來不易, 也證明CU 在同業既地位 ...... 改革後既 CU 可能因此失去大量人流, 連 banner 收入都無埋 ...... 但問心我真係需要錢嗎 ? 我真的要咁多人上 CU 嗎 ?

我唔係咁明白 admin 你點解想將「交友網」同「論壇」分家,
咁只會令你要 main 兩個 user db, 仲煩....
不過,
實情睇來,
你似乎係想o向個 domain 失光之前「賣走」,
從新再開發一個更容易 main. o既 forum 喎...

其實, 作為半個 IT 人,
我都好明白 CUEasy 呢個獨立建設的作品,
好唔容易 main....
尤其係面對每分每秒的 code injection attack.
絕對唔係話"唔掂就執好佢"咁容易...

admin, 如果你需要 tester,
不妨搵我.....
dicer_x@yahoo.com.hk
我對 web accessibility 都算有點認識,
對 web page interface design 都會有點幫助...
雖然, 轉用 discuz 之後, 界面會容易 main. 好多,
都係塊塊 template,
不過, 多一點 user friendly,
總會有幫助的...

大家o向不捨得的同時,
希望多一點站在壇主的立場看看...

論壇係死o既,
能唔能夠成功,
就要靠生o既人去維持....
我都見過好幾個冷清的論壇,
唔係佢地做得唔好,
而係無人留意到佢地o既存在....
如果大家想留住這土地,
將來大家就要努力囉...
boron離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-10-21, 06:03 PM   #20
普通會員 男

Nanadeiol的頭像

註冊日期: 08-12-29
資產: 257 金幣
發短訊息給 Nanadeiol 發 MSN 訊息給 Nanadeiol

我得一個意見: 希望新ge forum upload相可以方便D
唔駛下下用flickr...copy個link好麻煩
thx ^^

Nanadeiol的自我介紹我的無名: http://www.wretch.cc/blog/nanadeiol
Nanadeiol離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟