會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 文化時事 > 金錢世界 > 升職方法

主題工具 分享
舊 2009-04-20, 03:51 PM   #1
普通會員 男

註冊日期: 04-12-02
資產: 77 金幣
發短訊息給 Win神
預設 升職方法

現今香港各行各業都面對不同ge問題...
各位打工仔每一日都為自己ge飯碗擔心...
所以小弟決定進修一下...為自己ge前途著想下...
e+讀緊一個人才管理ge課程...效果5錯...所以介紹比各位...
各位有心升職 or 保住飯碗...可以pm我
Win神離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-20, 05:01 PM   #2
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂
預設 回覆: 升職方法

請問咩叫效果5錯?

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-20, 11:11 PM   #3
高級會員 男

dardar0323的頭像

註冊日期: 07-08-11
資產: 1814 金幣
發短訊息給 dardar0323 發 MSN 訊息給 dardar0323

dardar0323的自我介紹宅男一個
dardar0323離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-21, 11:17 AM   #4
普通會員 男

發短訊息給 Win神

引用:
作者: 我乃狂
請問咩叫效果5錯?

學到管理人地同管理自己ge技巧....又用得番wo
舊 2009-04-21, 11:19 AM   #5
普通會員 男

發短訊息給 Win神

引用:
作者: dardar0323

又5一定話學完立即有得升
不過做到野ge人就.....
舊 2009-04-21, 02:54 PM   #6
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: Win神

咁點解我唔去讀個MBA 而搵你呢?

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
舊 2009-04-22, 04:56 PM   #7
團長 女

蜜柑的頭像

註冊日期: 06-11-15
資產: 3931 金幣
發短訊息給 蜜柑

引用:

如果係你, 你會揀邊間讀MBA 呢?

去HKMA 讀DMS 再升上去你估好唔好呢?(~替朋友搵資料中)

蜜柑的自我介紹我也心淡了。
蜜柑離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-22, 06:51 PM   #8
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: 蜜柑

去HKMA 讀DMS 再升上去你估好唔好呢?(~替朋友搵資料中)

如果木身無degree, 可以咁做, 好似都唔錯
但本身有degree 既話, 就直接apply la. 除非degree 成績好差, 否則通常唔會唔收囉。

但要留意報0個間u 遠唔遠囉, 遠既都幾攞命, 除非係full-time 讀 part-time 返工

舊 2009-04-24, 02:02 PM   #9
普通會員 男

發短訊息給 Win神

引用:

如果你有咁多$...有咁多時間...去讀MBA一定好嫁...
舊 2009-04-24, 02:03 PM   #10
普通會員 男

發短訊息給 Win神

引用:
作者: 蜜柑

讀MBA要好多$嫁...又用好多時間WO...

不如你PM我...睇下你個朋友GE情況先啦
舊 2009-04-24, 02:37 PM   #11
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

你到而家都講唔出你0個個所謂管理既course 有幾好,請問我地點解要pm 你?

舊 2009-04-25, 10:22 PM   #12
普通會員 男

發短訊息給 Win神

引用:
你到而家都講唔出你0個個所謂管理既course 有幾好,請問我地點解要pm 你?

因為我覺得想升職or想搵份好工都離5開要進修...
的確好多ge進修course都差5多..我讀緊個個5算貴..時間短囉
如果想知多d資料ge...咪pm我囉...有好野咪同大家分享一下囉
舊 2009-04-26, 01:50 PM   #13
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
因為我覺得想升職or想搵份好工都離5開要進修...
的確好多ge進修course都差5多..我讀緊個個5算貴..時間短囉
如果想知多d資料ge...咪pm我囉...有好野咪同大家分享一下囉

咁點解我要pm 你先會知d 資料? 點解唔0係度post d 資料出0黎呢? 咁叫分享嗎?
算唔算貴唔係只睇價錢,而係課程內容同素質。 你有時間就去讀多d 書la,0係度浪費時間

舊 2009-04-26, 03:20 PM   #14
資深會員 男

註冊日期: 07-05-23
資產: 116554 金幣
發短訊息給 獵犬

呢d 唔係叫做效果, 而只能夠叫做課程既 "內容", "效果" 係
當你讀完, 學成個課程之後, 真係即刻升到職, 最少升到上
經理, 而且唔係d 濕拉 type of job, 咁先叫做效果唔錯.

你用詞不當.

個課程有冇教埋人用詞/說服/表達/推銷技巧? 因為,
你呢幾方面以目前數據分析顯視, 好似唔係幾到家.
引用:
獵犬離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-27, 06:28 PM   #15
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin

引用:
作者: 獵犬
呢d 唔係叫做效果, 而只能夠叫做課程既 "內容", "效果" 係
當你讀完, 學成個課程之後, 真係即刻升到職, 最少升到上
經理, 而且唔係d 濕拉 type of job, 咁先叫做效果唔錯.

你用詞不當.

個課程有冇教埋人用詞/說服/表達/推銷技巧? 因為,
你呢幾方面以目前數據分析顯視, 好似唔係幾到家.

我都覺得"用詞/說服/表達/推銷技巧" 比一張無謂既證書重要 ......

首先由最 basic 既 point 諗, 點先可以升職, 就係要你上司先升職或離職。

除非你上司俾人抄, 否則一般你上司一定會提攜佢身邊既頭馬做接班人。

點先能夠成為上司身邊頭馬 ? 除了本身工作能力, 交際能力都一定要好, 所以經理係有「經理相」睇。

P.S. 我唔係指一些獎勵性既升職, 獎勵性既升職人人既機會也是平等, 我係指經理級。
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-27, 07:51 PM   #16
資深會員 男

註冊日期: 07-05-23
資產: 116554 金幣
發短訊息給 獵犬
Icon14 回覆: 升職方法

出黎打滾過咁多年果然係唔同d,
講得好!
引用:
作者: admin
我都覺得"用詞/說服/表達/推銷技巧" 比一張無謂既證書重要 ......

首先由最 basic 既 point 諗, 點先可以升職, 就係要你上司先升職或離職。

除非你上司俾人抄, 否則一般你上司一定會提攜佢身邊既頭馬做接班人。

點先能夠成為上司身邊頭馬 ? 除了本身工作能力, 交際能力都一定要好, 所以經理係有「經理相」睇。

P.S. 我唔係指一些獎勵性既升職, 獎勵性既升職人人既機會也是平等, 我係指經理級。
獵犬離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟