會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 文化時事 > 金錢世界 > 唔知大家對買賣黃金有無興趣呢?有興趣請pm我!!

主題工具 分享
舊 2009-03-05, 01:35 PM   #1
榮譽會員 女

cici628的頭像

註冊日期: 07-01-15
資產: 2180 金幣
發短訊息給 cici628 發 ICQ 訊息給 cici628
預設 唔知大家對買賣黃金有無興趣呢?有興趣請pm我!!

黃金不單是貴重金屬,還是一種舉世公認的高度流通性資產,它的用途廣泛,從飾品工藝到高科技產品,都不可或缺。人類使用黃金,已有數千年歷史,從以物易物的時代至1971年期間,黃金一直被視作貨幣使用,在許多人眼中,黃金更被視為權勢與地位財富的象徵。

黃金不會被腐蝕,亦不會在自然介中變質,兼且每個鑄造單位均為高密度與高價值,因此儲存與運送相當容易。除此之外,黃金具有保值、對抗通貨膨脹的功能。在遇到經濟衰退或政局不安的時候,黃金仍能迅速變現、流動性甚高。黃金有別於一般不動產,雖是有形資產,卻流動性低;然而證券流動性雖高,卻不是有形資產。

自1971年8月15日起,美國結束了美元對黃金的固定兌換,使美元匯率在外匯市場上自由浮動,黃金被當作貨幣使用的情況已大大減少,但各國中央銀行仍持有及傾向持有黃金作儲備。

現時投資黃金的基本資料:

每手本金: HKD $10,000, 匯價: 每1美元兌7.8港元, 合約單位: 100安士

計算方式: 每1美元 X 7.8港元 X 100安士 X 手數

例: 於金價940美元楂2手貨(即:買金價升), 於943美元平倉.

即: 3 (因930楂貨獲得3美元利潤)X 7.8 X 100 X 2

總獲利潤可得HKD $4680

Plan 1 - 正常戶口 HKD$ 200,000
短線: 做4手每5蚊止賺3蚊止蝕, 每日做4轉(最好美市即香港既夜晚, 因為波幅較大可節省時間), 就算自己捉錯2次路即係蝕6蚊, 但係中果2次就賺10蚊扣返蝕左果6蚊即係每日都有4美元既盈利(4美元 X 780港元 X 4手) 即每日HKD $12,480既盈利.

中長線: 做2手最長睇一星期(因為差距比較大所以要保守D做2手), 15蚊止賺, 10蚊止蝕, 但做中長線必須小心慬慎, 因為差距比較大只可以有大位先可以做.

例如: 當金價升穿950既時候可於955試楂, 至970附近平倉, 咁樣總共可賺HKD $ 23,400.(15美元 X 780港元 X2手)

總括黎講如果1個月堶悼H呢個保守既抄法當每個月只做一次中長線, 每月既盈利總共有HKD $ 85,800.

當然投資涉及風險以上只作大家參考之用, 作出決定前最好先向你既投資顧問商議.

如果大家對投資黃金有興趣可以致電35831676 CICI CHENG,大家可以交換下投資心得

cici628的自我介紹TO: YOU

還太快信任情不死 只想逛逛街 遊盡天共地
就如童話從開始多麼美
期望日出身邊那位 『最後還是你』

重新開始,重新再愛,重新珍惜對方!

此文章於 2009-03-05 02:18 PM 被 cici628 編輯.
cici628離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-20, 01:40 AM   #2
普通會員 男

奔走行的頭像

註冊日期: 05-09-02
資產: 26 金幣
發短訊息給 奔走行
預設 回覆: 唔知大家對買賣黃金有無興趣呢?有興趣請pm我!!

請問每次交易嘅佣金係點計?
奔走行離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-20, 03:24 PM   #3
初級會員 男

chamsix2的頭像

註冊日期: 09-02-20
資產: 0 金幣
發短訊息給 chamsix2 發 MSN 訊息給 chamsix2 發Yahoo!訊息給 chamsix2 發送 QQ 消息給 chamsix2
預設 回覆: 唔知大家對買賣黃金有無興趣呢?有興趣請pm我!!

甘似果d火星金甘既

chamsix2的自我介紹I AM BACK
我又返黎啦
chamsix2離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-30, 12:45 AM   #4
榮譽會員 女

cici628的頭像

發短訊息給 cici628 發 ICQ 訊息給 cici628

引用:
作者: 奔走行
請問每次交易嘅佣金係點計?
一元美金...即係$780

就如童話從開始多麼美

舊 2009-04-04, 04:08 AM   #5
普通會員 男

奔走行的頭像

註冊日期: 05-09-02
資產: 26 金幣
發短訊息給 奔走行

當金價於 US$940 一安士, 而合約單位係100安士, 合約行使價值等於 US$94,000,
即係 HK$733,200, 對嗎?

如果冇錯, 而每手本金妳話係 HK$10,000, 咁即係點? 70倍嘅孖展???

此文章於 2009-04-04 04:15 AM 被 奔走行 編輯.
奔走行離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-04-14, 10:55 PM   #6
榮譽會員 女

cici628的頭像

現時投資黃金的基本資料:

HKD $100,000戶口

每手本金: HKD $10,000, 匯價: 每1美元兌7.8港元, 合約單位: 100安士

計算方式: 每1美元 X 7.8港元 X 100安士 X 手數

例: 於金價940美元楂2手貨(即:買金價升), 於943美元平倉.

即: 3 (因930楂貨獲得3美元利潤)X 7.8 X 100 X 2

總獲利潤可得HKD $4680

就如童話從開始多麼美

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟