會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 文化時事 > 金錢世界 > 點為之供股?

主題工具 分享
舊 2009-03-01, 04:07 PM   #1
bit
中級會員 男

bit的頭像

註冊日期: 08-02-10
資產: 350 金幣
發短訊息給 bit 發 MSN 訊息給 bit
預設 點為之供股?

匯控傳出要供股 10供2或者3 係咪即係每十手供2或3呢? 咁如果我得1手又點計呢?係咪會變成碎股?唔可以係市場買賣?
又例如我有十手 而家話供股折讓價六成左右 係咪即係我用六折就可以多兩手匯豐??
bit離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-01, 04:26 PM   #2
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂
預設 回覆: 點為之供股?

10供2即係每有10股就供2股囉,原本100蚊佢可以以6折60蚊買到。你可以選擇唔供,但唔供既話你本身有股票既比例會細0左囉

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-01, 07:56 PM   #3
中級長老 男

步驚雲的頭像

註冊日期: 06-05-30
資產: 40289 金幣
發短訊息給 步驚雲

HAAAA...供親股就一定跌...又可以執平貸了

步驚雲的自我介紹本能驅使我制裁社會中的敗類

步驚雲離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-01, 09:58 PM   #4
bit
中級會員 男

bit的頭像

註冊日期: 08-02-10
資產: 350 金幣
發短訊息給 bit 發 MSN 訊息給 bit

引用:
作者: 我乃狂
10供2即係每有10股就供2股囉,原本100蚊佢可以以6折60蚊買到。你可以選擇唔供,但唔供既話你本身有股票既比例會細0左囉
咁我得1手如果唔供就變碎股?
bit離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-02, 10:54 PM   #5
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin

引用:
作者: bit
咁我得1手如果唔供就變碎股?

因為係十二股供五股, 好明顯個數係除唔盡, 即係話你供唔供都會有碎股!

不過 .... 供幾多股係可以自由選擇 ge, 你可以選擇供齊頭就算 ......

但每一手最多可供 400/12x5 = 167股, 即係話除非你有三手, 否則一定會有碎股!

以星期五收市價計, 每股成本係 $48.42, 所以明天大 drop 係一件好正常既事, 理論上低過 $48.42 才叫跌 ...... 但我好肯定唔可能唔低過呢個數!

但明天匯控點跌都好, 佢始終都係匯控, 斷估今年唔會跌低過 $28 呱, 所以用 $28 就可以買一股匯控其實真係有 So!有貨既人應選擇盡數供股。無貨既人就千祺唔好入, 匯控呢排會尋底, $45 .... $42 ..... $40 ...... 甚至見 $38 都唔奇。
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-03, 12:22 AM   #6
中級長老 男

步驚雲的頭像

發短訊息給 步驚雲

引用:
作者: admin
因為係十二股供五股, 好明顯個數係除唔盡, 即係話你供唔供都會有碎股!

不過 .... 供幾多股係可以自由選擇 ge, 你可以選擇供齊頭就算 ......

但每一手最多可供 400/12x5 = 167股, 即係話除非你有三手, 否則一定會有碎股!

以星期五收市價計, 每股成本係 $48.42, 所以明天大 drop 係一件好正常既事, 理論上低過 $48.42 才叫跌 ...... 但我好肯定唔可能唔低過呢個數!

但明天匯控點跌都好, 佢始終都係匯控, 斷估今年唔會跌低過 $28 呱, 所以用 $28 就可以買一股匯控其實真係有 So!有貨既人應選擇盡數供股。無貨既人就千祺唔好入, 匯控呢排會尋底, $45 .... $42 ..... $40 ...... 甚至見 $38 都唔奇。
$28唔出奇...跌得咁勁...

舊 2009-03-05, 03:19 PM   #7
本站網主 男

admin的頭像

大家決定供股未 ?

供股時間表

10/03/2009 在此日期前持有或購入匯控,成為股東;方可於「除權日」取得供股權

12/03/2009 除權日, 正股價因除權,股價於開市前作出調整 <---- 即係再大跌咁解

19/03/2009 股東大會, 供股方案需在股東大會得通過才能正式實行

23/03/2009 供股權開始買賣, 如投資者欲取得供股權或不想供股,可在3月31日前在港交所買入或出售供股權。

03/04/2009 最後決定期, 接納供股和繳付款項的最後時限

06/04/2009 新股在英國開始買賣

08/04/2009 公佈新股分配結果
09/04/2009 新股在香港開始買賣

舊 2009-03-05, 03:26 PM   #8
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
大家決定供股未 ?

供股時間表

10/03/2009 在此日期前持有或購入匯控,成為股東;方可於「除權日」取得供股權

12/03/2009 除權日, 正股價因除權,股價於開市前作出調整 <---- 即係再大跌咁解

19/03/2009 股東大會, 供股方案需在股東大會得通過才能正式實行

23/03/2009 供股權開始買賣, 如投資者欲取得供股權或不想供股,可在3月31日前在港交所買入或出售供股權。

03/04/2009 最後決定期, 接納供股和繳付款項的最後時限

06/04/2009 新股在英國開始買賣

08/04/2009 公佈新股分配結果
09/04/2009 新股在香港開始買賣

老實講,點會唔供呢? 只要尼鋪老匯唔死得,佢一定會升返0個wow

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
舊 2009-03-05, 03:41 PM   #9
本站網主 男

admin的頭像

引用:
老實講,點會唔供呢? 只要尼鋪老匯唔死得,佢一定會升返0個wow

係呀! 正路多多都供, HSBC 俾 $28 人溝淡 d 貨算有 d 良心 ......

唔供股即係唔溝貨, 無形中俾人昆了 20 - xx% (視乎跌到幾時) .......

不過最慘係 d 婆仔, 有 d 訓晒身一百幾十萬買晒 HSBC 養老, 現在去邊度再搵幾十萬供股 ?

呢班人最終會放棄認股權, 而成班有錢佬就係度排隊等人放棄認股權, 自己就用 $28 入 HSBC
舊 2009-03-05, 04:14 PM   #10
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
係呀! 正路多多都供, HSBC 俾 $28 人溝淡 d 貨算有 d 良心 ......

唔供股即係唔溝貨, 無形中俾人昆了 20 - xx% (視乎跌到幾時) .......

不過最慘係 d 婆仔, 有 d 訓晒身一百幾十萬買晒 HSBC 養老, 現在去邊度再搵幾十萬供股 ?

呢班人最終會放棄認股權, 而成班有錢佬就係度排隊等人放棄認股權, 自己就用 $28 入 HSBC

我個fd 唔知有幾多手匯豐(我諗2-3手),佢話而家好慘,我就同佢講有得供就超供la! 佢居然同我講話唔想將錢放0係同一個籃度la!

佢如果唔供我真係想叫佢讓個供股權俾我! 我想問除0左個供股權我俾錢佢之外,係唔係(400*28)=11200 一手呢? 咁手續費都係0.1 % 呀嘛? 仲有無其他數呢?

舊 2009-03-05, 06:02 PM   #11
本站網主 男

admin的頭像

引用:
我個fd 唔知有幾多手匯豐(我諗2-3手),佢話而家好慘,我就同佢講有得供就超供la! 佢居然同我講話唔想將錢放0係同一個籃度la!

佢如果唔供我真係想叫佢讓個供股權俾我! 我想問除0左個供股權我俾錢佢之外,係唔係(400*28)=11200 一手呢? 咁手續費都係0.1 % 呀嘛? 仲有無其他數呢?

每一手最多可供 400/12 x 5 = 167股

167股 x $28 = $4,676 + 手續費 (政府 + 銀行 > 0.1%)

你個 fd 唔溝貨咪硬蝕廿幾三十個 percent !!

因為今次大大擴大了股數, 每股盈利以後都會大跌, 分簿晒股息, 即係意味著重返 $100 會有一定難度, 跌多幾十 percent 真係好傷。
舊 2009-03-05, 06:18 PM   #12
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
每一手最多可供 400/12 x 5 = 167股

167股 x $28 = $4,676 + 手續費 (政府 + 銀行 > 0.1%)

你個 fd 唔溝貨咪硬蝕廿幾三十個 percent !!

因為今次大大擴大了股數, 每股盈利以後都會大跌, 分簿晒股息, 即係意味著重返 $100 會有一定難度, 跌多幾十 percent 真係好傷。

但有人會唔供0架ma,咁咪有得over subscribe 囉? 咁我而家就係想食埋0個d, 買返2手, 得唔得呢?

舊 2009-03-05, 08:29 PM   #13
中級長老 男

步驚雲的頭像

發短訊息給 步驚雲

我在匯豐銀行D貸一早放晒....唔係就有得拱股了..不過果陣擺到而家唔放我諗都幾甘

舊 2009-03-06, 12:24 AM   #14
本站網主 男

admin的頭像

引用:
但有人會唔供0架ma,咁咪有得over subscribe 囉? 咁我而家就係想食埋0個d, 買返2手, 得唔得呢?

市場上應會有「供股權証」賣, 但點買我就唔清礎, 你可以請教專業人仕!

理論上「供股權証」個價會係市價 - $28 得到利益既差價再自由係市場上俾人抄賣 ...... 所以計落唔多著數。
舊 2009-03-09, 05:21 PM   #15
本站網主 男

admin的頭像

我諗各位想買/供 HSBC 既朋友可打消呢個念頭啦!

今日 HSBC 被人恐慌性拋售, 收市得番 $33

仲未除淨已跌到咁, 除淨果日實死無生 ..... 雖然 HSBC 係好值得長線投資, 但現在差價有限, 香港咁多隻股, 實在無必要揀佢。等世界各地既策略性投資者去撐 HSBC, 人股民應換馬!
舊 2009-03-09, 10:00 PM   #16
中級長老 男

henrychu820405的頭像

註冊日期: 06-12-26
資產: 3392 金幣
發短訊息給 henrychu820405 發 ICQ 訊息給 henrychu820405 發 MSN 訊息給 henrychu820405

引用:
市場上應會有「供股權証」賣, 但點買我就唔清礎, 你可以請教專業人仕!

理論上「供股權証」個價會係市價 - $28 得到利益既差價再自由係市場上俾人抄賣 ...... 所以計落唔多著數。

供股權@@唔值得買我個人覺得~~
如果5仔是40元,供股價是28元,買供股權的價值「正常」來說都要「接近」40元,
有時會低過現正股價,可能會38元就買到~~不過,買左供價權要等佢比d股你,果d時間都唔知個世界變成點啦,所以如果唔比正股價折讓得太多的話,都唔太值得買@@

對上果次2888我都有睇過,平得正股價小小,所以最後我都無玩到@@

henrychu820405的自我介紹畫人畫虎難畫骨。知人口面不知心
henrychu820405離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-03-09, 10:01 PM   #17
中級長老 男

henrychu820405的頭像

註冊日期: 06-12-26
資產: 3392 金幣
發短訊息給 henrychu820405 發 ICQ 訊息給 henrychu820405 發 MSN 訊息給 henrychu820405

引用:
我諗各位想買/供 HSBC 既朋友可打消呢個念頭啦!

今日 HSBC 被人恐慌性拋售, 收市得番 $33

仲未除淨已跌到咁, 除淨果日實死無生 ..... 雖然 HSBC 係好值得長線投資, 但現在差價有限, 香港咁多隻股, 實在無必要揀佢。等世界各地既策略性投資者去撐 HSBC, 人股民應換馬!

現在個市都幾嚇人~~hoho

henrychu820405的自我介紹畫人畫虎難畫骨。知人口面不知心
henrychu820405離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟