會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 告示/意見 > 招募人才

主題工具 分享
舊 2010-09-29, 02:39 PM   #1
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin
Icon10 招募人才

CUeasy.com 已不只是一個交友網, 我用 CUeasy 呢個名攪了「CUeasy 攝影會」、「丘子乎攝影教室」、「Genius Model」... o黎緊仲會參予拍攝訪問、廣告劇、車模、設計新網站等等既工作。

隨 CUeasy 發展方向唔同,CUeasy 亦增加了新合作機構;好快 3 & Smartone 用戶可以透過一個網站免費上 CUeasy.com, 免任何 Data Charge。另外我們亦有同一隊本地賽車隊及雜誌社在攝影及模特兒工作上合作。

雖然工作量大增且多元化,但收入單一依賴在「丘子乎攝影教室」上 ... 我希望可以增加收入, 而且令 CUeasy 呢個名能夠延續落去, 所以我好需要唔同類型既人才。基本上只要有個人之處既人, 咩人做咩行業都可以。有興趣的話, 好歡迎你加入。有idea既可以一齊去做,有錢就齊齊搵。

雖然話咩人都要, 但都有分急同唔急, 例如:若你係一個廚師, 我們可以用幫你做個網站教人煮野食, 可以用你名亦可以用model ... 但呢個唔係我地核心業務, 可以傾合作, 但我個人唔急在短期內完成。

以下係比較急需要既人才:(排名不分先後)

1. 型男 (Model / 演員 - 所謂型男, 市場需求係高大威猛既成熟男仕, 唔係未成年學生)
2. 靚女 (Model / 演員)
3. PR / Marketing 從業員
4. 有豐富經驗既 Salesman
5. 編劇 (故事 / 劇本)
6. 攝影師 (拍 Video / 剪接)
7. CG Designer (Video / Web)
8. Web Designer (Flash / HTML)
9. Web Programmer (php / MySQL / Facebook / iphone)
10. 化妝師 (化妝 / Set頭)
11. 任何公司老闆 / Marketing Manager (應有好多合作空間)
12. 老婆大人 (對我來說識個對像比識周秀娜困難萬倍, 所以都係度招呢個「人才」)

admin的自我介紹Welcome to CUeasy.com

admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2010-10-01, 02:24 AM   #2
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂
預設 回覆: 招募人才

12. 老婆大人 (對我來說識個對像比識周秀娜困難萬倍, 所以都係度招呢個「人才」) ← 應該放0係第一位
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2010-10-01, 11:46 AM   #3
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: 我乃狂
12. 老婆大人 (對我來說識個對像比識周秀娜困難萬倍, 所以都係度招呢個「人才」) ← 應該放0係第一位

排名不分先後 ~

admin的自我介紹Welcome to CUeasy.com

舊 2010-10-06, 12:53 PM   #4
榮譽會員 男

空白的相片的頭像

註冊日期: 10-02-18
資產: 1138 金幣
發短訊息給 空白的相片 發 MSN 訊息給 空白的相片

引用:
呢個人可能遠在天邊近在眼前(噗)

空白的相片的自我介紹繼續努力創作, 創作這名為人生的著作
空白的相片離線中   回覆時引用此文章
舊 2010-10-07, 02:19 PM   #5
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: 空白的相片
呢個人可能遠在天邊近在眼前(噗)

where ?

原來 CU 無乜人才 ..... 無人理 ge ~

舊 2010-10-08, 06:00 PM   #6
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: admin
where ?

原來 CU 無乜人才 ..... 無人理 ge ~

你講到咁大, 點敢接呀!
舊 2010-10-10, 01:50 PM   #7
本站網主 男

admin的頭像

引用:
你講到咁大, 點敢接呀!

我o地大既話就唔洗招人啦 ....
我o地係玩得大

舊 2010-10-10, 03:38 PM   #8
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
我o地大既話就唔洗招人啦 ....
我o地係玩得大

就係玩得大D 人先驚
舊 2010-10-12, 11:01 PM   #9
團長 女

Cegg妹妹的頭像

資產: 817955 金幣
發短訊息給 Cegg妹妹

路過…   

Cegg妹妹的自我介紹 

當初我們都流淚…

到現在,
   卻淡淡的說再見…

那種痛是聽不見、看不到…
   深深的打入心臟…

Cegg妹妹離線中   回覆時引用此文章
舊 2010-10-12, 11:06 PM   #10
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: Cegg妹妹
路過…   

捉住!!!!
舊 2010-10-12, 11:28 PM   #11
團長 女

Cegg妹妹的頭像

資產: 817955 金幣
發短訊息給 Cegg妹妹
Icon41 回覆: 招募人才

引用:
捉住!!!!

哦!你搗亂!

Cegg妹妹的自我介紹 

當初我們都流淚…

到現在,
   卻淡淡的說再見…

那種痛是聽不見、看不到…
   深深的打入心臟…

Cegg妹妹離線中   回覆時引用此文章
舊 2010-10-12, 11:51 PM   #12
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
作者: Cegg妹妹
哦!你搗亂!

妳又何嘗唔係呢~~~~
舊 2010-10-15, 11:09 AM   #13
本站網主 男

admin的頭像

引用:
就係玩得大D 人先驚

賭得大, 贏得大

係有機會輸 ..... 但你有咩可以輸呢 ?!

舊 2010-10-16, 12:04 AM   #14
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
賭得大, 贏得大

係有機會輸 ..... 但你有咩可以輸呢 ?!

我既青春.........

不如講d 具體d 既野la, 點知夠唔夠料幫手0者

其他野又唔講多d
舊 2010-10-20, 07:11 PM   #15
榮譽會員 男

空白的相片的頭像

引用:
我既青春.........

不如講d 具體d 既野la, 點知夠唔夠料幫手0者

其他野又唔講多d
同感
我覺得就咁話要d咩專才...不如實際d講要做d咩 做到咩樣...etc
之後再諗係自己圍內做 之係有朋友幫手做 之係搵出面d人做...etc

舊 2010-10-23, 03:25 PM   #16
本站網主 男

admin的頭像

um ~

首先應徵者必需對自己有自信, 有信心。(Model 亦一樣)

其次係應徵者必需有自己既理想、在事業上有中/長期目標, 當然同我們有相近似目標會好 一d, 但其實就算好唔同也未必合作唔到, 我地強項係攝影與 Model, 理論上可用在八成以上行業, 特別是做推廣工作。

最後就係一技之長, 你掛咩搵食 ? 做 Account ? 做 Design ? 靠樣也 OK ~ 或者你閒時喜歡拍片、寫作等 .... 呢 d 都係天賦既才華!

人才唔係指你係某一方面超乎常人, 我只係要一 d 專才!舉多個例, 若你做 Clerk, 閒時只喜歡睇戲、唱K,咁呢 d 人咪無才華 lor, 不過若是女性, 仍可應徵做我女朋友!

附合以上三個條件, 相信呢 d 人會主動找我, 我唔洗要咩俱體計劃, 因為應徵者心中已有一個, 大家只係睇下夾唔夾得來!

舊 2010-10-24, 12:35 AM   #17
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:
um ~

首先應徵者必需對自己有自信, 有信心。(Model 亦一樣)

OK, 認真發表. 首先, 既然你招得以下人士, 相信你心中已經有一D 計劃, 就算無具體方案, 都應該有初步既諗法.

但當我地既唔知你有咩諗法, 亦唔知有機會得到乜野既時候, 我好難決定會唔會加入你既團隊(當然你同唔同我玩另計). 我有幾多技之長反而唔係最重要, 最重要係我究竟覺唔覺得而家尼樣野係值得我花時間去做. 一門生意有生有死, 重點在於團隊. 你係方便既, 私底下透露些少, 睇下係唔係真係志同道合同有得發圍(我自己認為)
舊 2010-10-27, 11:24 AM   #18
本站網主 男

admin的頭像

引用:
OK, 認真發表. 首先, 既然你招得以下人士, 相信你心中已經有一D 計劃, 就算無具體方案, 都應該有初步既諗法.

但當我地既唔知你有咩諗法, 亦唔知有機會得到乜野既時候, 我好難決定會唔會加入你既團隊(當然你同唔同我玩另計). 我有幾多技之長反而唔係最重要, 最重要係我究竟覺唔覺得而家尼樣野係值得我花時間去做. 一門生意有生有死, 重點在於團隊. 你係方便既, 私底下透露些少, 睇下係唔係真係志同道合同有得發圍(我自己認為)

若我話要整部 Gundam 出來~ 大家會點睇?

同一道理, 我唔想講一 d 好難做既計劃出來嚇襯人, 因為唔一定要做整部 Gundam 做出來先叫成功, 做一個頭, 做一個1:1 模型, 甚至變成 Q 版毛公仔, Folder 文具也可以 ..... 或者唔整 Gundam, 整 EVA, 整小雲 ..... 整乜都唔重要, 最重要係夾到, 可行!大家做到一 d 野出來得到成績。

我半世人也在等機會, 所以我唔想定下任何規則去抹殺任何機會!

舊 2010-11-05, 03:53 PM   #19
中級長老 男

發短訊息給 我乃狂

引用:

同一道理, 我唔想講一 d 好難做既計劃出來嚇襯人, 因為唔一定要做整部 Gundam 做出來先叫成功, 做一個頭, 做一個1:1 模型, 甚至變成 Q 版毛公仔, Folder 文具也可以 ..... 或者唔整 Gundam, 整 EVA, 整小雲 ..... 整乜都唔重要, 最重要係夾到, 可行!大家做到一 d 野出來得到成績。

我半世人也在等機會, 所以我唔想定下任何規則去抹殺任何機會!

OK......但大家係以咩方式工作? PARTNERSHIP? 定係其他? 係長期, 定係短期?
舊 2010-11-06, 06:12 PM   #20
榮譽會員 男

空白的相片的頭像

引用:

如果你話整部gundam出黎我就會同你講我應徵做test pilot

1. 型男 - 我唔型又唔係咩大隻仔
2. 靚女 - 你介紹番比我吧 XP
3. PR / Marketing - 我係financial planner
4. 有豐富經驗既 Salesman - 視乎咩product
5. 編劇 (故事 / 劇本) - 我都可以參一腳 大家研究下囉~
6. 攝影師 (拍 Video / 剪接) - 一定唔夠pro orz
7. CG Designer (Video / Web) - 寫到我煩 所以轉行
8. Web Designer (Flash / HTML) - 同上
9. Web Programmer (php / MySQL / Facebook / iphone) - 同上 x 2
10. 化妝師 (化妝 / Set頭) - 女生化一化妝 馬上變身雄性殺手 唔知我化完會點呢
11. 任何公司老闆 / Marketing Manager (應有好多合作空間) - 期待10年後既我吧
12. 老婆大人 (對我來說識個對像比識周秀娜困難萬倍, 所以都係度招呢個「人才」) - 我都搵緊

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟