會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 會員通訊 > 告示/意見 > 意見調查:想做網主嗎?

主題工具 分享
舊 2008-10-08, 04:46 PM   #21
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin
預設 回覆: 意見調查:想做網主嗎?

cybergrasses,

因為我想多 d 人用一個 Server, 只有你一個會變了分租上再分租。
我地可以交流下 ge

LIONEL,

係呀!其實攪網站最重要係「管理技巧」&「市場技巧」, 反且 IT 呢 d 野唔係咁重要 ...... 有 d 錢就請到人整。

基本上有「管理技巧」&「市場技巧」既人係現實生活應該幾掂, 唔會有時間攪網, 但我唔排除有人唔知自己有咁既能力、無自信、入錯行、唔知自己想點、又者有懷才不遇既人 ......

我唔 like 咩 ?! 一 d 傳銷手法既銷售技巧 & 用電腦去判斷既不明文版規。
不過我唔想太離題啦, 基本上分站網主想點就點, 我唔會理, 我唔想我去插手而影響結果。
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 04:51 PM   #22
資深會員 男

註冊日期: 06-02-04
資產: -293 金幣
發短訊息給 LIONEL

引用:
作者: admin
cybergrasses,

因為我想多 d 人用一個 Server, 只有你一個會變了分租上再分租。
我地可以交流下 ge

LIONEL,

係呀!其實攪網站最重要係「管理技巧」&「市場技巧」, 反且 IT 呢 d 野唔係咁重要 ...... 有 d 錢就請到人整。

基本上有「管理技巧」&「市場技巧」既人係現實生活應該幾掂, 唔會有時間攪網, 但我唔排除有人唔知自己有咁既能力、無自信、入錯行、唔知自己想點、又者有懷才不遇既人 ......

我唔 like 咩 ?! 一 d 傳銷手法既銷售技巧 & 用電腦去判斷既不明文版規。
不過我唔想太離題啦, 基本上分站網主想點就點, 我唔會理, 我唔想我去插手而影響結果。
咁用唔用Discuz,甚至用咩Program都唔係問題?

LIONEL的自我介紹妹妹的哥哥,
我愛我的妹妹yankibob。
LIONEL離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 04:56 PM   #23
本站網主 男

admin的頭像

引用:
作者: LIONEL
咁用唔用Discuz,甚至用咩Program都唔係問題?

係呀!用咩Program一樣 ja, 我也唔係用 Discuz!

但 Discuz 簡單易用, 較適合初學者!
舊 2008-10-08, 05:16 PM   #24
資深會員 男

引用:
作者: 我乃狂
老實講, 用sub-domain 但又分獨立會員真係有點兒無謂。既然用得sub domain 好多人都理所當然認為佢係cu 既一部份。

我覺得就租0個個0黎講佢係無保障0架,因為我做過d 乜,d code 點寫, 成個application 點做出0黎你根本係完全睇得到,就算租0個個跳槽,你都可以用寫輪眼copy 曬la

雖然$50一個月有咁既條件都係好吸引,但第2 d 人會衡量第2 方面(如頭先講0個d),lionel 都講萬能型都係好辛苦,而做web application d 人最唔掂我相信反而唔係做個application 出0黎,而係security。 cu 過往都有俾人搗亂既記錄,點樣確保租0左之後難發生尼d 事?

一個好係私心既問題

私心太大成唔到事,私心不足壞咗件事。搵人夾真係件幾惱人既事。我身邊就有個好例子,香港第一個以物換物個網個搞手。前年佢搵我同我朋友part(係我朋友介紹),佢果時話外國已經咁做,兼且搵到錢,雖然搞得過,不過我地就係因為嫌佢單純得滯,終有一日毁咗個成果,所以先冇同佢 part。之後佢老竇打本俾佢開咗間Design公司,後來俾佢搵返黎既partner食佢夾棍,食到咩程度,我就冇再過問。曾經有個新account響度Post個以物換物個網,個人話唔定係佢(因為佢之前知道我有黎呢個網玩下所以黎研究呢個網個佈局)。呢個搞手
最近有得著係子承父業(承建商),不過都唔知好彩定唔好彩。

此文章於 2008-10-08 05:21 PM 被 LIONEL 編輯.
舊 2008-10-08, 05:51 PM   #25
資深會員 男

引用:
係呀!用咩Program一樣 ja, 我也唔係用 Discuz!

但 Discuz 簡單易用, 較適合初學者!
cybergrasses好有興趣,你就俾佢試下。
我最快要到年底先至得閒。

舊 2008-10-08, 06:15 PM   #26
本站網主 男

admin的頭像

我乃狂,

似係 CU 既一部份呢個係賣點
係 CU 落廣告要收錢 ga ......

我係前文講過 ...... 做網站 Marketing 先係最重要, copy 個 code 有用嗎 ?! uwants 只係用 Discuz 既 Stanard Design, 連 Front Page 也無改過 ...... 出面成千上萬個相同 Design, 但只得一個 uwants!我呢個計劃就係透過互相參考, 製造良性既競爭對手達至相?*蔬情C

投資涉及風險呀!開廠也會火燭啦!自己衡量值唔值得

LIONEL,

我亦見某過網站有版主私吞公款, 最後版主學人開同類網站 ...... (哈哈~ 有 d 似 CU tim, 但我又唔會傻到俾條數人 keep, 最多口頭承諾出事咁)

哈哈~ 因禍得禍 ..... 而且早 d 食佢夾棍係件好事, 等做大了先發現仲大鑊!

得 cybergrasses 一個太少啦 ......
舊 2008-10-08, 06:43 PM   #27
榮譽會員 男

剌心之橙的頭像

註冊日期: 04-12-18
資產: 162393 金幣
發短訊息給 剌心之橙 發 ICQ 訊息給 剌心之橙 發 MSN 訊息給 剌心之橙

一講到之前既會所我就.......
唉~不過算啦~都過左去啦~

剌心之橙的自我介紹在吃飯時,記得:細嚼慢嚥。
在戀愛時,記得:用心體會。
生活裡有關品味的精雕細琢,
靠的不是金錢,
而是時間和真情。
剌心之橙離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-08, 11:21 PM   #28
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

引用:
我乃狂,

似係 CU 既一部份呢個係賣點
係 CU 落廣告要收錢 ga ......

我係前文講過 ...... 做網站 Marketing 先係最重要, copy 個 code 有用嗎 ?! uwants 只係用 Discuz 既 Stanard Design, 連 Front Page 也無改過 ...... 出面成千上萬個相同 Design, 但只得一個 uwants!我呢個計劃就係透過互相參考, 製造良性既競爭對手達至相?*蔬情C

投資涉及風險呀!開廠也會火燭啦!自己衡量值唔值得

賣點? 我真係諗唔到尼個係咩賣點.......

咁我都知marketing sense 係最重要,但分庭抗禮亦都唔係無可能既事。

至於你所講既良性競爭我唔明你想講乜,唔係個個做既網站都係差唔多性質,性質不同無得作參考la

投資一定有風險la,但一定比投機穩陣好多。

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-09, 01:48 PM   #29
本站網主 男

admin的頭像

剌心之橙,
改做網主 lor!

我乃狂,
你唔諗住發展, 咁當然諗唔到!睇你個心態係想點 ge o姐。

良性競爭都唔明 ... 咁你好多野都唔會明 lu ... 俾 d 想像力自己幻想下啦, 如果你做了網主會點做, 若你攪個網無人又點做 ..... 若好成功, 下一步又點做 .....

簡單 d 講開頭你一定會抄 CU 做起步, 然後你會一步步加入自己既 idea、處理手法去個網度 ...... 你 run 唔起, 好自然會同 CU 比較自己有咩做得唔及 CU; 若你 run 得好, 我自然會睇你做過 d 咩而令你成功。大家互相學習, 一齊進步 .....

不過你無呢個心, 點講你都唔會明 ..... 好似唔買股票既人, 你同佢講個市, 真係齋吹水 ......
舊 2008-10-09, 06:15 PM   #30
資深會員 男

感覺到你啲熱誠,充滿熱誠係件好難得既事。

舊 2008-10-10, 11:15 AM   #31
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

引用:

我乃狂,
你唔諗住發展, 咁當然諗唔到!睇你個心態係想點 ge o姐。

良性競爭都唔明 ... 咁你好多野都唔會明 lu ... 俾 d 想像力自己幻想下啦, 如果你做了網主會點做, 若你攪個網無人又點做 ..... 若好成功, 下一步又點做 .....

死囉....我get 錯曬0忝,我以為係因為cu 係一個0係香港既中型網站,用cu 做sub domain 可以俾search engine search 到而且個排名高d 0忝。 睇0黎我真係完全誤會曬......

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-10-29, 10:50 AM   #32
高級會員 男

信天翁的頭像

註冊日期: 04-12-02
資產: 756 金幣
發短訊息給 信天翁

依家攪成點,冇晒回應…

信天翁的自我介紹一隻想飛但不會飛的信天翁
信天翁離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章