會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 吹水講場 > 談情說愛 > 我好煩惱.唔知點算

主題工具 分享
舊 2006-07-11, 12:10 AM   #1
普通會員 女

細貓的頭像

註冊日期: 04-12-09
資產: 13 金幣
發短訊息給 細貓
Icon30 我好煩惱.唔知點算

我而家唔知點算好啊..
我早前知道自己有左..
但而家仲讀緊書..
我自己真係好d唔想要bb..
我唔想咁早要..仲有好多既問題
但係我男友佢話要,仲話唔洗擔心咁多.我要諗個d野俾晒佢諗就得..
但係我真係唔放心同唔想所有壓力都俾晒佢..但咁佢又話我唔信佢既能力
雖然佢做緊野,但我都係覺得如果bb唔會有一個好既家庭環境下成長
希望大家可以係度俾d中立d既意見
細貓離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 12:21 AM   #2
總版主 男

陸奧的頭像

註冊日期: 05-07-01
資產: 39802 金幣
發短訊息給 陸奧
預設 回覆: 我好煩惱.唔知點算

引用:
作者: 細貓
我而家唔知點算好啊..
我早前知道自己有左..
但而家仲讀緊書..
我自己真係好d唔想要bb..
我唔想咁早要..仲有好多既問題
但係我男友佢話要,仲話唔洗擔心咁多.我要諗個d野俾晒佢諗就得..
但係我真係唔放心同唔想所有壓力都俾晒佢..但咁佢又話我唔信佢既能力
雖然佢做緊野,但我都係覺得如果bb唔會有一個好既家庭環境下成長
希望大家可以係度俾d中立d既意見

其實妳仲咁細個 妳有左 已經唔再係妳同妳男友之間既事 妳應該要同妳屋企人講

因為佢地都係妳屋企人 妳有負責同佢地講 我覺得妳自己同妳男友已經唔可以再獨立

處理呢個問題 大家相量下 總會有解決方法 而且要越早越好 妳呢個問題唔拖得架~~~

陸奧的自我介紹You Never Try , You Never Know.......
陸奧離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 12:36 AM   #3
中級長老 男

步驚雲的頭像

註冊日期: 06-05-30
資產: 40289 金幣
發短訊息給 步驚雲

你男友大你好多的嗎~??

步驚雲的自我介紹本能驅使我制裁社會中的敗類

步驚雲離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 10:04 AM   #4
團長 女

Cegg妹妹的頭像

註冊日期: 04-12-01
資產: 817955 金幣
發短訊息給 Cegg妹妹

妳有冇同屋企人講啊?
大家有冇商量下?

始終你仲細,一定要同屋企人商量,
唔係到時bb又出左世,先發現自己承受唔到壓力,
你地大家都好辛苦...

Cegg妹妹的自我介紹 

當初我們都流淚…

到現在,
   卻淡淡的說再見…

那種痛是聽不見、看不到…
   深深的打入心臟…

Cegg妹妹離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 10:36 AM   #5
中級長老 男

資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂

妳有無睇男人之苦呀
妳想學高芬咁呀?
無幾多個好似佢地咁0架
都係同屋企人傾la,被人打被人鬧都係要面對
妳而家唔面對將來都係要面對

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 10:42 AM   #6
中級長老 男

yougo0307的頭像

註冊日期: 06-04-06
資產: 278727 金幣
發短訊息給 yougo0307 發 ICQ 訊息給 yougo0307

我認為你地未必真係睇得到生左BB 之後的事, 可能會有好多好多的問題, 而家未有當然會諗到好好啦, 但到左發生果時就會好煩的...

我覺得你應該同屋企人講, 或者同d 輔導團體傾下討論下, 明白多d 生同唔生的好處, 始終你都仲細, 如果咁快有左個BB 會令你多左好多負擔的, 要諗得詳細d

yougo0307的自我介紹大家好, 做個朋友a~~~
yougo0307離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 11:53 AM   #7
高級會員 男

boron的頭像

註冊日期: 06-05-12
資產: 1230 金幣
發短訊息給 boron

細貓,

我估妳男友無論幾大, 都應該會係廿幾左右o者.....
妳地而家 sweet sweet, 感情好果陣, 佢梗係咩都話得, 咩都話掂....

但, 如果佢仲未定性, 始終唔會甘心咁快就只得妳一個.....
而且, 到妳生o左個 bb 之後, 妳就要負責揍BB, 而佢就出去工作....
佢o向外面有好多誘惑, 如果佢返到屋企, 見到妳同個bb好煩, 感情就會越來越差....

不過, 呢個只係我聽過o既個案..... 當事人都係細過我, 但已經離婚, 仲帶住個女.....

仲有, 佢而家同妳感情好, 會顧住妳, 梗係無問題, 但如果妳同佢感情有問題, 妳就會無依靠... 所以, 家人的支持好重要.... 而且, 妳男友方面的家人, 都要支持妳地先至得.....

總之, 太細個就有bb, 始終唔容易捱....
不如, 妳搵搵「母親的決擇」, 問問意見啦.....
網址: http://www.motherschoice.com</a>
佢地經驗豐富(其實都幾可悲), 知道妳呢個問題應該點解決會係最好.....
boron離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 12:46 PM   #8
普通會員 女

細貓的頭像

發短訊息給 細貓

引用:
作者: 陸奧
其實妳仲咁細個 妳有左 已經唔再係妳同妳男友之間既事 妳應該要同妳屋企人講

因為佢地都係妳屋企人 妳有負責同佢地講 我覺得妳自己同妳男友已經唔可以再獨立

處理呢個問題 大家相量下 總會有解決方法 而且要越早越好 妳呢個問題唔拖得架~~~
我就係驚我屋企人知.
舊 2006-07-11, 12:47 PM   #9
普通會員 女

細貓的頭像

發短訊息給 細貓

引用:
作者: 步驚雲
你男友大你好多的嗎~??
大我8年..
舊 2006-07-11, 12:55 PM   #10
普通會員 女

細貓的頭像

發短訊息給 細貓

引用:
作者: boron
細貓,

我估妳男友無論幾大, 都應該會係廿幾左右o者.....
妳地而家 sweet sweet, 感情好果陣, 佢梗係咩都話得, 咩都話掂....

但, 如果佢仲未定性, 始終唔會甘心咁快就只得妳一個.....
而且, 到妳生o左個 bb 之後, 妳就要負責揍BB, 而佢就出去工作....
佢o向外面有好多誘惑, 如果佢返到屋企, 見到妳同個bb好煩, 感情就會越來越差....

不過, 呢個只係我聽過o既個案..... 當事人都係細過我, 但已經離婚, 仲帶住個女.....

仲有, 佢而家同妳感情好, 會顧住妳, 梗係無問題, 但如果妳同佢感情有問題, 妳就會無依靠... 所以, 家人的支持好重要.... 而且, 妳男友方面的家人, 都要支持妳地先至得.....

總之, 太細個就有bb, 始終唔容易捱....
不如, 妳搵搵「母親的決擇」, 問問意見啦.....
網址: http://www.motherschoice.com</a>
佢地經驗豐富(其實都幾可悲), 知道妳呢個問題應該點解決會係最好.....
佢就可以話定左性...但我就未啊...我唔想咁就冇左自由...

如果我同屋企人講左..佢地遲D一定唔俾我咁自由...
男方屋企人同親人都會好支持佢..因為佢係獨子...
但我真係好自私咁..為左自己既學業.DREAM,家庭,BB既將來,我自己既自由,校方睇法,同學朋友睇法而擔心,而想唔要個BB
舊 2006-07-11, 01:10 PM   #11
普通會員 男

天照的頭像

註冊日期: 04-12-07
資產: 192177 金幣
發短訊息給 天照

16歲~~就連愛情都未可以睇清楚...更何況做媽媽

就算你唔要個BB~我覺得呢D唔係叫自私~而係叫自量~
如果你男朋友係鐘意你~點解唔可以等多幾年先再去生BB呢~
小朋友~自己睇清楚啦~
天照離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 01:35 PM   #12
普通會員 女

細貓的頭像

發短訊息給 細貓

引用:
作者: 天照

小朋友~自己睇清楚啦~
我尋晚同佢傾電話都有講.我話如果你係鍾意我多過個bb,你就唔想睇到我身心都咁辛苦,佢話我未明佢既感受,佢叫我諗下,我亦都唔知點諗
舊 2006-07-11, 01:36 PM   #13
普通會員 女

細貓的頭像

發短訊息給 細貓

引用:
作者: 天照

小朋友~自己睇清楚啦~
我尋晚同佢傾電話都有講.我話如果你係鍾意我多過個bb,你就唔想睇到我身心都咁辛苦,佢話我未明佢既感受,佢叫我諗下,我亦都唔知點諗,我就係知而家過多一日我就愈驚
舊 2006-07-11, 01:50 PM   #14
榮譽會員 女

亞爪的頭像

資產: 421880 金幣
發短訊息給 亞爪
Icon2 回覆: 我好煩惱.唔知點算

現實D啦小妹妹
養大一個BB要幾多錢你知唔知??

你讀完書未?? 你有無出來社會搵過錢??

你男朋友搵幾多錢一個月呀??

宜家講緊係一條生命..分下輕重好
亞爪離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 01:56 PM   #15
普通會員 男

天照的頭像

發短訊息給 天照

引用:
我尋晚同佢傾電話都有講.我話如果你係鍾意我多過個bb,你就唔想睇到我身心都咁辛苦,佢話我未明佢既感受,佢叫我諗下,我亦都唔知點諗,我就係知而家過多一日我就愈驚
你要諗既係你自己既接受程度~
不如張件事分開黎諗丫~
第一,你接唔接受到自己咁細過就做人媽媽先~?
第二,你自己既未來呢~?
第三,呢個男人你係唔係一定會同佢有將來~?
第四,你屋企人既反對,你地可唔可以過到呢~?

如果以上既問題~你有是但一題係諗唔到或許NO既~
你唔好要個BB喇~
即刻同你屋企人講~再搵一個合適既地方落左個BB~
GOOD LUCK~
舊 2006-07-11, 02:00 PM   #16
榮譽會員 女

亞爪的頭像

發短訊息給 亞爪
Icon59 回覆: 我好煩惱.唔知點算

24歲既香港男仔定左性.

有足夠思維面對呢件事; 有隱定收入養妻活兒; 工作態度認真唔會餓死老婆溫臭屋

愛情上專一對老婆 (16歲既) 對BB有愛心. 願意一生一世.

我睇都無乜幾多個

個 % 真係會係 0% 唔好講笑..
舊 2006-07-11, 02:01 PM   #17
中級長老 男

yougo0307的頭像

註冊日期: 06-04-06
資產: 278727 金幣
發短訊息給 yougo0307 發 ICQ 訊息給 yougo0307

引用:
我就係驚我屋企人知.

有時驚都要做的, 如果之後都要俾佢地知, 早知一定好過遲知ge... 如果你真係怕, 到時找你個仔仔一齊去, 更甚者找一社工係度, 雖然一定俾人鬧, 但係點都好佢地都會幫你的, 多個人分擔下ma

yougo0307的自我介紹大家好, 做個朋友a~~~
yougo0307離線中   回覆時引用此文章
舊 2006-07-11, 02:02 PM   #18
普通會員 男

天照的頭像

發短訊息給 天照

引用:
作者: 亞爪
24歲既香港男仔定左性.

有足夠思維面對呢件事; 有隱定收入養妻活兒; 工作態度認真唔會餓死老婆溫臭屋

愛情上專一對老婆 (16歲既) 對BB有愛心. 願意一生一世.

我睇都無乜幾多個

個 % 真係會係 0% 唔好講笑..

唔好講笑~係-%
舊 2006-07-11, 02:04 PM   #19
榮譽會員 女

亞爪的頭像

發短訊息給 亞爪
Icon22 回覆: 我好煩惱.唔知點算

我今年26歲..如果要我因為個BB結婚
我都唔會

何況16. 唔好講笑了
舊 2006-07-11, 02:10 PM   #20
MI
榮譽會員 女

註冊日期: 04-12-03
資產: 331 金幣
發短訊息給 MI

唔係既, 仲可以揀:
1. 生出來, 俾人養
2. 生出來, 自己養, 同居唔結婚, 有決心的話係一個OK 既選擇

講到尾, 唉, 妳以後要好好避孕呀.
MI離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟