會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 文化時事 > 金錢世界 > 我覺得香港如果是共產黨便好了

主題工具 分享
舊 2009-01-09, 11:43 PM   #1
初級會員 男

wong61hk的頭像

註冊日期: 07-12-18
資產: 245 金幣
發短訊息給 wong61hk
Icon14 我覺得香港如果是共產黨便好了

我覺得香港如果是共產黨便好了,做36,唔做36
如果大家錢是一樣,香港和諧得多,
共產黨可以使大家唔介意做咩工,因所有工人工一樣,,冇野做d人都小d
大家又不用好多時間讀書,早d可以亨受人生
我有個朋友 做生意,係有d錢,不過最後因生苦勞累而死左,,死因可能是太長時間工作,太大壓力,,,,佢只有29 year old 唉
我都唔明香港d工作時間真是好鬼長,,,我有個加拿大朋友,佢話佢果到工作只有8小時.
員工想OT,老闆都唔比,老闆會同你話health is everything,and use more time with your family and friend,enjoy your life,如果冇野做,政府比你生活費其實都可以比你吃喝玩樂,享受人生.......
wong61hk離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-01-12, 06:50 PM   #2
中級長老 男

henrychu820405的頭像

註冊日期: 06-12-26
資產: 3392 金幣
發短訊息給 henrychu820405 發 ICQ 訊息給 henrychu820405 發 MSN 訊息給 henrychu820405
預設 回覆: 我覺得香港如果是共產黨便好了

引用:
作者: wong61hk
共產黨可以使大家唔介意做咩工,因所有工人工一樣,,冇野做d人都小d
我有個朋友 做生意,係有d錢,不過最後因生苦勞累而死左,,死因可能是太長時間工作,太大壓力,,,,佢只有29 year old 唉
我都唔明香港d工作時間真是好鬼長,,,我有個加拿大朋友,佢話佢果到工作只有8小時.
員工想OT,老闆都唔比,老闆會同你話health is everything,and use more time with your family and friend,enjoy your life,如果冇野做,政府比你生活費其實都可以比你吃喝玩樂,享受人生.......

人各有志,共產於我來說,就是沒動力,
我愛多勞多得,當然,壓力是要自已適當的舒發的,
不要給自已太大的壓~~放鬆小小啦~

henrychu820405的自我介紹畫人畫虎難畫骨。知人口面不知心
henrychu820405離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-02-04, 02:13 PM   #3
普通會員 男

crazytaz78的頭像

註冊日期: 09-01-25
資產: 0 金幣
發短訊息給 crazytaz78

我都覺.......係就好啦
crazytaz78離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-02-04, 03:58 PM   #4
團長 女

蜜柑的頭像

註冊日期: 06-11-15
資產: 3931 金幣
發短訊息給 蜜柑

引用:

我有d 好奇: 你係咪對"共產黨" 認識很深, 先至話"香港如果是共產黨便好了"?
因為你只提出"共產黨好處"...
而且你講講下講左去人地國家d 公司文化好,
咁其實唔實行你口中既共產制, 香港公司跟外國公司d 文化, 就已經解決問題呀?

其實我每日工作時間都唔長, 我都養得起自己, 而我都係香港人呀

蜜柑的自我介紹我也心淡了。
蜜柑離線中   回覆時引用此文章
舊 2009-02-04, 04:06 PM   #5
中級長老 男

步驚雲的頭像

註冊日期: 06-05-30
資產: 40289 金幣
發短訊息給 步驚雲

引用:
蠢材...如果共產國家個個都好似你咁諗食乜呀...屎都冇得你食

步驚雲的自我介紹本能驅使我制裁社會中的敗類

此文章於 2009-02-05 11:44 PM 被 步驚雲 編輯.
步驚雲離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟