會員登入
 用戶名:
 密 碼:
忘記密碼 忘記密碼   免費註冊 免費註冊  

CUeasy 討論區

位置 > 文化時事 > 金錢世界 > 你地覺得今次既經濟災難會帶來乜野金錢機會?

主題工具 分享
舊 2008-11-07, 08:38 PM   #1
資深會員 男

註冊日期: 07-05-23
資產: 116554 金幣
發短訊息給 獵犬
Icon5 你地覺得今次既經濟災難會帶來乜野金錢機會?

請盡情發揮...
獵犬離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-11-07, 10:52 PM   #2
中級長老 男

註冊日期: 04-12-01
資產: 83132 金幣
發短訊息給 我乃狂
預設 回覆: 你地覺得今次既經濟災難會帶來乜野金錢機會?

引用:
作者: 獵犬
請盡情發揮...

個股市日日波幅咁大,已經係一個大機會la

我乃狂的自我介紹許多深宵兩點鐘, 睡眼醒鬆輾轉反側蔓延頭痛........
我乃狂離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-11-08, 12:31 AM   #3
資深會員 男

發短訊息給 獵犬

咁我充一充補.

除左講股市同樓市之外.

因為係人都知,股價同樓價都將會跌到七彩.
所以呢兩樣冇咩好講.

所謂:舉秋毫不為多力;見日月不為明目;聞雷霆不為聰耳.

因此,試下講d冇咁明顯既野.
引用:
作者: 我乃狂
個股市日日波幅咁大,已經係一個大機會la
舊 2008-11-08, 12:53 AM   #4
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin

時勢造英雄嘛!

記得十年前既股災, 企業大幅裁員 ...... 有小小積蓄既員工自己出來攪小生意 ..... 有 d 發了達, 有 d 打番工 .....

上一個十年創造了樓上 Cafe, 外判企街 Sales ..... 呢一個十年唔知有咩新野誕生呢 ?
admin離線中   回覆時引用此文章
舊 2008-11-08, 01:05 PM   #5
資深會員 男

發短訊息給 獵犬
Icon14 回覆: 你地覺得今次既經濟災難會帶來乜野金錢機會?

我鐘意你呢類例子,以小博大.而且風險控制既方法又可以做到比股票投資更準確.

可以做到:夫未戰而廟算勝者,得算多也;未戰而廟算不勝者,得算少也∼ 呢種效果.

仲有冇多d講黎聽下?
引用:
作者: admin
時勢造英雄嘛!

記得十年前既股災, 企業大幅裁員 ...... 有小小積蓄既員工自己出來攪小生意 ..... 有 d 發了達, 有 d 打番工 .....

上一個十年創造了樓上 Cafe, 外判企街 Sales ..... 呢一個十年唔知有咩新野誕生呢 ?
舊 2008-11-09, 12:20 AM   #6
本站網主 男

admin的頭像

註冊日期: 04-11-03
資產: 37850 金幣
發短訊息給 admin 發 MSN 訊息給 admin

引用:
作者: 獵犬
我鐘意你呢類例子,以小博大.而且風險控制既方法又可以做到比股票投資更準確.

可以做到:夫未戰而廟算勝者,得算多也;未戰而廟算不勝者,得算少也∼ 呢種效果.

仲有冇多d講黎聽下?

無咩例子啦, 其實最直接既搵錢方法係買股票 ......

做生意唔係唔好, 只係當經濟一轉好, d 人就會留意新興行業, 好似我咁做開 IT 也想開 Cafe, 市場上無端端有班新丁出來爭食, 再加上租金慢慢回升, 分分鐘攬住 d 新丁一齊死, 剩下既只會係一 d 有實力、有財既人。
admin離線中   回覆時引用此文章

主題工具 搜尋本主題

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分:

發文章規則
不可以發表新主題
不可以回覆主題
不可以上傳附件
不可以編輯您的文章

BBCode開啟
[IMG]代碼開啟